|
Telewizja Kino Polska
Z dniem 06.06.2016r. zakończyło funkcjonowanie Oficjalne Forum Kino Polska, w związku z tym, z uwagi na chęć zintensyfikowania komunikacji Redakcji kanału Kino Polska ze swoimi widzami - zapraszamy uczestników Forum na fanpage Kino Polska na facebooku oraz na nowo powstałe Forum ‘Przyjaciół Kino Polska’: www.polskiekino.com.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Capitol-Dali
|
Wysłany: Sob Maj 21, 2016 12:01 pm Temat postu: Extrentycy, czyli po słonecznej stronie ulicy |
|
|
Być może to moja ostatnia recenzja filmu na tym forum... szkoda, bo przyjemność sprawiało mi pisanie o polskim kinie i polskich produkcjach... ale postanowiłem napisać i o tym obrazie - bo moim zdaniem jest pod pewnym względem szczególny.
"kawałek dobrego, starego polskiego kina" - przeczytamy w jednej z recenzji. Zresztą większość artykułów i opinii na temat najnowszej produkcji w rez. Janusza Majewskiego ma podobny wydźwięk. Srebrne Lwy na festiwalu w Gdyni, główna nagroda dla Pszoniaka czy cztery "Orły" to nie przypadek.
Film nie jest żadnym arcydziełem. Historia tez można powiedzieć - normalna, banalna. Choć jak najbardziej możliwa i prawdziwa. Na ekranie widzimy przekrój aktorów z poprzednich filmów reżysera. Coś jakby takie podsumowanie życiowe. Trochę to smutno brzmi - ale tak już jest. Jakby 84-letni reżyser (jeden z najlepszych i choć przeze mnie najbardziej cenionych) żegnał się w ten sposób z pracą twórczą. Jeżeli to pożegnanie - to naprawdę w bardzo dobrym stylu.
"Ten film to świadoma decyzja... świat który odtworzyliśmy, istniał w tamtych latach naprawdę... a po drugie miałem już serdecznie dość obrazu Świata wykreowanego w naszych filmach w ostatniej dekadzie, tej właśnie szarzyzny, beznadziei, ponuractwa, tych chorób, umierania, nieszczęść i kalectwa a z drugiej strony tego blichtru, komedii romantycznych w scenerii wieżowców i galerii handlowych. chciałem pokazać prawdziwy Świat, prawdziwych ludzi..." - mówi Majewski. Tak, drogi panie reżyserze - w tym obrazie to się nadzwyczajnie udało. Wspaniała muzyka - nagrodzona "Orłem". To zasługa grona osób - od Orkiestry pod dyrekcja Wojciecha Karolaka po wspaniale wykonane partie wokalne przez samych aktorów - Natalię Rybicką, Sonię Bohosiewicz czy Macieja Stuhra. Dźwiek, charakteryzacja, scenografia, kostiumy... to wszystko zasługuje na uznanie. Ostatni film, w którym kierownikiem produkcji był niedawno zmarły Tadeusz Drewno... No i aktorzy... ich gra. Maciej Stuhr - mimo, ze nadal mnie nie przekonuje - to tutaj gra bez zastrzeżeń. Natalia Rybicka - ciut jestem rozczarowany. Bo widać i czuć tu nieco sztuczności. Anna Dymna i Wojciech Pszoniak na najwyższym poziomie aktorskim (nagrodzony słusznie statuetką). Cóż więcej można powiedzieć? Powtórzę - dobre, polskie kino na wysokim poziomie". Moja ocena - 7,5/10
Pozdrawiam  _________________ Najlepsze polskie filmy?... Jak być kochaną i Przypadek. Ulubione?... prawie wszystkie
http://forum.polskiekino.com.pl - nasze forum w nowym miejscu |
|
Powrót do góry |
|
 |
Holt_

|
Wysłany: Sob Maj 21, 2016 5:24 pm Temat postu: |
|
|
A dlaczego ostatnia? _________________ Film to życie, z którego wymazano plamy nudy. - A. Hitchcock |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kazimierz Jankowski

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Sebastian999
|