|
Telewizja Kino Polska
Z dniem 06.06.2016r. zakończyło funkcjonowanie Oficjalne Forum Kino Polska, w związku z tym, z uwagi na chęć zintensyfikowania komunikacji Redakcji kanału Kino Polska ze swoimi widzami - zapraszamy uczestników Forum na fanpage Kino Polska na facebooku oraz na nowo powstałe Forum ‘Przyjaciół Kino Polska’: www.polskiekino.com.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Jef Costello

Dołączył: 31 Mar 2005 Posty: 335 Skąd: Paryż - Marsylia - Lyon
|
Wysłany: Czw Lut 12, 2009 5:49 pm Temat postu: Re: re |
|
|
wojtek b'ham napisał: | Krępak Zwiedziony napisał: | Gajda? Sykała? Czy możesz, Jeffie Costello rozwinąć te wątki? Nigdy o nich nie słyszałem. |
Sykala czasem nie był oskarzony o jakies malwersacje finansowe? Wydaje mi sie ze gdzies czytałem ale glowy sobie nie dam uciąć. |
ja już nie mam siły powtarzać się... w tym wątku sam o tym pisałem... no ile razy można.
edit: i Ľle pisałem. przepraszam. tutaj to odszczekuję. _________________ Ja nigdy nie przegrywam. Nigdy tak do końca.
Ostatnio zmieniony przez Jef Costello dnia Pią Lut 13, 2009 3:15 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Cfeter

|
Wysłany: Pią Lut 13, 2009 1:20 pm Temat postu: |
|
|
Edward Lach (1939-1977)
Pamiętam jego epizod w "Brunecie..."-"jestem Wacek,wypijemy brudzia?" |
|
Powrót do góry |
|
 |
markus1968
|
Wysłany: Pią Lut 13, 2009 6:23 pm Temat postu: |
|
|
Grono aktorów zmarłych przedwcześnie jest spore,pozwolę sobie dodać jeszcze kilka nazwisk :
Bronisław Darski (1905 - 1964) - zagrał m.in. sierzanta MO w "Inspekcji Pana Anatola ".
Stefan Bartik (1903 - 1964) - aktor o charakterystycznym wyglądzie ,wiele ról drugoplanowych,m.in. jako szef komisariatu w "Ewa chce spać ".
Wacław Zastrzeżyński (1900 - !959) - w "Popiele i diamencie" zagrał rolę Szczuki,sekrertarza PPR,którego ma zlikwidować Maciek Chełmicki.
Jerzy Prażmowski (1932 - 1983) - w "Wilczycy" wcielił się w rolę Mateusza,brata głównego bohatera tego filmu ,którego kreował Krzysztof Jasiński.
Stefan Mienicki (1938 - !983) - zagrał m.in. w "Szansie" i w serialu "Znaki Szczególne ".
Lech Wojciechowski (1930 - 1980) - zagrał m.in. w "Matce Joannie od Aniołów" i w "Milczących śladach".
Józef Kostecki (1922 - 1980) - znany z roli por.żaka w "Eroice" oraz kpt.Schneidera w "Stawce wiekszej niż życie".
Jerzy Radwan (1926 - 1974) - znany jako pułkownik Ring w "Stawce większej niż życie".
Irena Hrehorowicz (1930 - 1980) - znana z roli matki Leszka w serialu "Daleko od szosy".
Dariusz Dróżdż (1962 - 2000) - wystąpił w dwóch odcinkach serialu "Pogranicze w ogniu" jako oficer polskiego kontrwywiadu.
Hilary Kurpanik (1938 - 2000) - stworzył wraz z M.Czechowiczem duet złodziejski w " Nie lubię poniedziałku".
Ostatnio zmieniony przez markus1968 dnia Pią Lut 13, 2009 9:59 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Jaro
|
Wysłany: Pią Lut 13, 2009 6:43 pm Temat postu: |
|
|
markus1968 napisał: | Jerzy Prażmowski (1932 - 1983) - w "Wilczycy" zagrał brata głównego bohatera,którego grał K.Jasiński. |
Jerzy Prażmowski w 1975 roku miał ciężki wypadek samochodowy w wyniku którego powikłań po kilku latach zmarł. Szerzej pisze o tym Juliusz Lubicz-Lisowski w swoich "Notatkach z planu filmowego".
Chciałem dodać jeszcze jedną osobę, która aktorem nie jest. Chodzi o Ryszarda Plucińskiego, II reżysera wielu filmów i seriali, m.in. "Potopu", "Wojny domowej" czy "Stawki większej niż życie" oraz autora słów piosenki "Pamiętasz była jesień" wykorzystanej w "Pożegnaniach". Podczas kręcenia któregoś z filmów spadł z kilkumetrowej wysokości i nigdy już nie powrócił do pełnego zdrowia. Zmarł bodajże w 1972 roku, w wieku 44 lat. Więcej o tym pisze Maria Oleksiewicz w książce "535 dni Potopu". _________________ Ja w ogóle nie lubię chodzić do kina. A szczególnie nie chodzę na filmy polskie w ogóle... |
|
Powrót do góry |
|
 |
markus1968
|
Wysłany: Pią Lut 13, 2009 10:25 pm Temat postu: |
|
|
Kilka lat temu miałem okazję przeczytać "Notatki z planu filmowego" pana Juliusza Lubicz - Lisowskiego i rzeczywiście jest tam wzmianka o Jerzym Prażmowskim i tym tragicznym wypadku ,który miał wpływ na zdrowie aktora i póĽniejszą śmierć. Teraz sobie o tym przypomniałem,kiedy przejrzałem post zamieszczony przez Jaro.
Dodam jeszcze trzy nazwiska artystów grających w przedwojennych filmach,a zmarłych przedwcześnie : Hanka Ordonówna (1902 - 1950), Leszek Pośpiełowski,popełnił samobójstwo w 1940 roku,przeżył 30 lat,Dobiesław Damięcki (1899 - 1951) - głowa aktorskiego rodu,zagrał m.in. śpiewaka Dembicza w filmie "Profesor Wilczur". |
|
Powrót do góry |
|
 |
werenn
|
Wysłany: Sob Lut 14, 2009 12:33 am Temat postu: |
|
|
A Halina Doree? zmarła w maju 1939r. Nigdzie nie znalazłam daty jej narodzin, ale w "Sportowcu mimo woli" nie wyglądała na wiekową panią |
|
Powrót do góry |
|
 |
markus1968
|
Wysłany: Sob Lut 14, 2009 7:32 pm Temat postu: |
|
|
Istotnie Halina Doree zmarła bardzo młodo ,ale nigdzie nie można znaleĽć daty jej urodzin,nawet w "Słowniku biograficznym teatru polskiego".Aktorka zagrała jeszcze rolę Amelci w znanej komedii "Paweł i Gaweł". |
|
Powrót do góry |
|
 |
markus1968
|
Wysłany: Sob Lut 14, 2009 7:54 pm Temat postu: |
|
|
W tym temacie nie wymieniono dotychczas aktora Kuby Zaklukiewicza,który został ciężko pobity w Wilnie,gdzie przebywał wraz z kolegami z teatru na gościnnych występach,niestety obrażenia okazały się śmiertelne. Aktor zmarł w 1998 roku ,przeżył 49 lat. Znany był z roli kucharza na okręcie Stella w serialu "Na kłopoty... Bednarski". Podobne zdarzenie miało miejsce w Częstochowie ,gdzie mieszkam. Ofiarą bandyckiego napadu stał sie częstochowski aktor Bonifacy Dymarczyk,znany miłośnikom teatru w naszym mieście. Zagrał epizod w filmie "Darmozjad polski "w reżyserii łukasza Wylężałka.Aktor co prawda przeżył napad ,ale nie powrócił do zdrowia,przechodził rehabilitację i gdy wydawało się ,że będzie coraz lepiej,niespodziewanie zmarł w 2003 roku.
Przeżył 52 lata. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Arens
|
Wysłany: Nie Lut 15, 2009 1:09 am Temat postu: Krystyna Walczakówna |
|
|
Markus, masz niesamowitą wiedzę, chapeau bas! Mam pytanie, do Ciebie i do wszystkich: co stało się z Krystyną Walczakówną, najbardziej chyba znaną z Kabaretu Starszych Panów, a szczególnie z piosenki dobrej na wszystko - seria II z 1962 r. Grała tam młodą dziennikarkę. Mam nadzieję, że żyje i dobrze się miewa, ale to zniknięcie po 1963 roku i niemożność znalezienia żadnych informacji... |
|
Powrót do góry |
|
 |
karel

|
Wysłany: Nie Lut 15, 2009 2:29 pm Temat postu: Re: Krystyna Walczakówna |
|
|
Arens napisał: | Mam pytanie, do Ciebie i do wszystkich: co stało się z Krystyną Walczakówną, najbardziej chyba znaną z Kabaretu Starszych Panów, a szczególnie z piosenki dobrej na wszystko - seria II z 1962 r. Grała tam młodą dziennikarkę. Mam nadzieję, że żyje i dobrze się miewa, ale to zniknięcie po 1963 roku i niemożność znalezienia żadnych informacji... |
Według "Leksykonu Kabaretu Starszych Panów" (2005) Walczakówna zyje i ma 71 lat. Ale wiele więcej informacji o niej książka nie podaje. _________________ My żyjemy!
http://rekonstrukcjablog.wordpress.com/
http://forum.polskiekino.com.pl/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
Arens
|
Wysłany: Nie Lut 15, 2009 5:02 pm Temat postu: Krystyna Walczakówna |
|
|
Dzięki Karel! |
|
Powrót do góry |
|
 |
markus1968
|
Wysłany: Wto Lut 17, 2009 12:03 am Temat postu: |
|
|
Nie spotkałem jeszcze wzmianki o Witoldzie Contim, jednym z bardziej znanych amantów kina przedwojennego. Zginął w czasie wojny podczas bombardowania Nicei,gdzie mieszkał i występował w teatrze. Miał 36 lat.
Irena Dalma ,aktorka i tancerka wystąpiła w dwóch filmach na początku lat trzydziestych,a w 1935 wyjechała do Włoch,gdzie zaangażowano ją do filmu. Zginęła w wypadku tramwajowym (25.12.1935r.). Przeżyła zaledwie 24 lata. We Włoszech zmarła także aktorka Bożena Rogalska,znana m.in.z filmu "Wakacje w Amsterdamie "oraz serialu "Nad Niemnem".Miała 39 lat. |
|
Powrót do góry |
|
 |
nałka

|
Wysłany: Sro Lut 18, 2009 12:05 pm Temat postu: |
|
|
markus1968 napisał: | Nie spotkałem jeszcze wzmianki o Witoldzie Contim, jednym z bardziej znanych amantów kina przedwojennego. Zginął w czasie wojny podczas bombardowania Nicei,gdzie mieszkał i występował w teatrze. Miał 36 lat. |
o Wildzie Contim więcej można przeczytać w książce "Homobiografie", w rozdziale o Karolu Szymanowskim. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Jędruś

|
Wysłany: Nie Mar 01, 2009 1:50 am Temat postu: |
|
|
Niestety dziś dotarła do nas taka wiadomość
Grzegorz "Bolec" Borek nie żyje. Artysta hiphopowy zmarł tragicznie w Krakowie, w wieku 38 lat. Wiadomość potwierdziła rodzina zmarłego. Dokładna przyczyna śmierci nie jest znana. |
|
Powrót do góry |
|
 |
meliba
|
Wysłany: Sro Mar 04, 2009 2:48 pm Temat postu: |
|
|
Bolec prawdopodobnie popełnił samobójstwo.
Swoją drogą samobójstwo to częsta śmierć wśród aktorów. Tak smutny koniec jest niestety częścią legendy o nich. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|