|
Telewizja Kino Polska
Z dniem 06.06.2016r. zakończyło funkcjonowanie Oficjalne Forum Kino Polska, w związku z tym, z uwagi na chęć zintensyfikowania komunikacji Redakcji kanału Kino Polska ze swoimi widzami - zapraszamy uczestników Forum na fanpage Kino Polska na facebooku oraz na nowo powstałe Forum ‘Przyjaciół Kino Polska’: www.polskiekino.com.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
markus1968
|
Wysłany: Nie Kwi 15, 2012 7:53 pm Temat postu: Jak nazywa się ten aktor? |
|
|
Proszę o pomoc w znalezieniu danych o aktorze ,który grał w wielu epizodach i rolach drugoplanowych w latach 50-tych. Oto role ,które zagrał: "Ewa chce spać" - stróż nocny , "Popiół i diament" - człowiek ze strzelbą,który zastaje Cybulskiego i Krzyżewską w kaplicy,gdzie leżą zwłoki zamordowanych, "Pigułki dla Aurelii" - człowiek ,który miał sprzedać Agatowi (J.Adamczak) tytułowe "pigułki", "Dwoje z wielkiej rzeki" - ksiądz, "Zagubione uczucia" - pijany ojciec, "Baza ludzi umarłych" - kościelny. Na stronach Fototeki role te przypisane są do aktora Antoniego Odrowąża,ale nie jestem pewien ,czy to o tego aktora chodzi.Fototeka podaje również ,że rolę stróża nocnego w filmie "Ewa chce spać" gra Jan Zieliński ,co na pewno jest błędem. Filmpolski w liście płac nie podaje ,kto grał role o które mi chodzi ,tak więc nie wiem ,kim jest ten człowiek? Może ktoś z forumowiczów mi pomoże.
Ostatnio zmieniony przez markus1968 dnia Pią Cze 08, 2012 10:00 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Justyna

|
Wysłany: Pon Kwi 16, 2012 10:30 am Temat postu: |
|
|
Ciekawe. W takim razie jeżeli te role na stronie Fototeki są przypisane Odrowążowi,a to nie jest on, to jak nazywa się ten aktor, który rzeczywiście jest na zdjęciach? Markus1968, radze napisać do Fototeki. Szybko reagują na takie pomyłki. Ja niedawno napisałam w sprawie Ľle podpisanego zdjęcia i na drugi dzień poprawili.  _________________ Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic na przeciwko… |
|
Powrót do góry |
|
 |
markus1968
|
Wysłany: Pon Kwi 16, 2012 1:30 pm Temat postu: |
|
|
Dziękuję za radę,wysłałem uwagi do Fototeki,liczę że zareagują. Oglądam dużo filmów polskich i widzę w nich wielu aktorów ,o których nie ma żadnych wiadomości ,nawet na stronie Filmpolski jest dużo braków. Ten aktor ,o którego mi chodzi występował w wielu filmach, w rolach epizodycznych . Chciałbym poznać jego nazwisko. Ponadto poszukuje danych o odtwórcy roli proboszcza z Ostrołęki w odc. "Skok śmierci" serialu "07 zgłoś się" , z którym to por.Borewicz toczył pogawędkę na plebanii,rolę gosposi grała R.Hanin. Szukam także nazwiska aktora ,który gra rolę fotografa w filmie z Adolfem Dymszą pt. "Niedorajda". Liczę na pomoc forumowiczów. To tu dowiedziałem się o tym ,że Tamara Wiszniewska już dawno nie żyje,to tu rozszyfrowano osobę Jerzego Tadeusiaka. Ktokolwiek coś wie ,niech pisze i dzieli się informacjami.
Ostatnio zmieniony przez markus1968 dnia Pią Cze 08, 2012 9:53 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Franczak1963

|
Wysłany: Pon Kwi 16, 2012 3:17 pm Temat postu: |
|
|
Faktycznie ciekawe. Możemy znowu kogoś "odkopać" Może znajdę chwilę i się przyjrzę. Widać takich "Tadeusiaków" film polski może mieć jeszcze wielu. _________________ "Prawdziwych Polaków nie można kupić" Żołnierzom wyklętym |
|
Powrót do góry |
|
 |
Krępak Zwiedziony

|
Wysłany: Pon Kwi 16, 2012 4:40 pm Temat postu: |
|
|
Markus, ale dlaczego właściwie założyłeś (bo chyba nie masz pewności), że to fototeka się myli, a nie filmpolski?
Antoni Odrowąż ma na filmiepolskim dwie role. Pierwszą jest rola księdza w "Bazie ludzi umarłych", a drugą rola Wrony w "Nafcie". "Baza" - wiadomo. Szczerze mówiąc "Naftę" widziałem dawno, nie mam nagranej, więc nie mam też możliwości zweryfikować tej roli i aktora. Na fototece jest jednakże aż 10 stron fotosów z tego filmu i chyba można zweryfikować jak wygląda facet, który gra Wronę, a jednocześnie zagrał księdza lub kościelnego w "Bazie". Może właśnie rola księdza w "Bazie" została przez filmpolski błędnie przypisana Odrowążowi i gra on rolę kościelnego?
Co by za tym przemawiało?
Na podstawie życiorysu wiekowo pasuje do tych ról pokazanych na fototece - czyli ok. 60 lat.
W latach 52-69 występował w teatrach we Wrocławiu, a wszystkie filmy, w których według fototeki wystąpił, w mniejszym lub większym stopniu, były realizowane we Wrocławiu.
I wreszcie trzecia kwestia - były to epizodyczne występy, więc w oficjalnie podawanej obsadzie mógł się pan Odrowąż nie załapać.
Uważam, że to fototeka ma rację. Brakuje nam tylko niezbitego dowodu, Watsonie . |
|
Powrót do góry |
|
 |
markus1968
|
Wysłany: Pon Kwi 16, 2012 7:54 pm Temat postu: |
|
|
Otrzymałem maile od osób pracujących w Fototece. Dotyczyły moich pytań na temat tego aktora i nie tylko. Wyjaśnienia są wystarczające. Wiem już w jaki sposób identyfikuje się osoby widoczne na zdjęciach. Aktor,o którego mi chodzi to jednak Antoni Odrowąż.Sprawa w tym temacie jest więc zakończona. Nadal szukam odpowiedzi na pytanie ,kto gra rolę księdza w "Bazie ludzi umarłych".
Ostatnio zmieniony przez markus1968 dnia Pią Cze 08, 2012 9:45 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
rumilk

|
Wysłany: Pią Cze 01, 2012 1:05 am Temat postu: |
|
|
Jedna sprawa jest zakończona, ja ośmielę się pociągnąć jednak temat dalej.
Wspaniały, niepowtarzalny serial "Wojna domowa".
W odcinku 13-tym pt. "Młode talenty" jedną z wiodących postaci jest Wojtek Koc (gitara basowa). Od długiego czasu bezskutecznie poszukuję o nim jakichkolwiek informacji. Nigdzie nie znalazłem nawet jego imienia i nazwiska! Kto to był (jest)?! Możecie mi pomóc? _________________ Pozdrawiam
Rumilk |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kanfis

|
Wysłany: Pią Cze 01, 2012 11:06 am Temat postu: |
|
|
No jestem ciekaw, czy uda się coś ustalić, czy pozostanie on tak samo anonimowy jak kilkuletnia Basia - uczestniczka młodych talentów z tego samego odcinka. Ktoś już jej tutaj poszukiwał. _________________ "uderz w stół a chojrak się odezwie..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
rumilk

|
Wysłany: Pią Cze 01, 2012 5:29 pm Temat postu: |
|
|
Miejmy nadzieję, że znajdzie się ktoś, kto pomoże coś wyjaśnić w tej sprawie... _________________ Pozdrawiam
Rumilk |
|
Powrót do góry |
|
 |
Brunner

|
Wysłany: Sro Cze 06, 2012 6:30 pm Temat postu: |
|
|
A mnie od lat wciąż nurtuje kwestia nazwiska aktora grającego krawca w 2odc. ("Hotel Excelsior") "Stawki większej niż życie" _________________ Nie, no nie mogę patrzeć na bitego człowieka. Jeżeli bije ktoś inny... Ty szmato, ty szczurze, uciekasz z płonącego okrętu do wroga ... Ja przecież nie zabiłem Klossa... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Krępak Zwiedziony

|
Wysłany: Sro Cze 06, 2012 7:25 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: | A mnie od lat wciąż nurtuje kwestia nazwiska aktora grającego krawca w 2odc. ("Hotel Excelsior") "Stawki większej niż życie" |
Brunner, zdaje się, że na Stawkologii też jeszcze tego nie wiedzą, a rozszyfrowali już wiele baaardzo pobocznych rólek z tego serialu.
Przy okazji i a propos "Stawki" - taka ciekawostka z fototeki:
Bardzo znany Pan jeszcze bez okularów:
http://fototeka.fn.org.pl/strona/wyszukiwarka/info/1/13.html?pageNumber=1&sort=alfabetycznie&howmany=48&key=Stawka+wi%C4%99ksza+ni%C5%BC+%C5%BCycie&search_type_in=tytul&result[]=6404&lastResult[]=6410&lastResult[]=6322&lastResult[]=6345&lastResult[]=6405&lastResult[]=6406&lastResult[]=6341&lastResult[]=6409&lastResult[]=6401&lastResult[]=6403&lastResult[]=6412&lastResult[]=6411&lastResult[]=6344&lastResult[]=6321&lastResult[]=6404&lastResult[]=6343&lastResult[]=6407#66107 _________________ "Lubię dworce w małych miasteczkach..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|