|
Telewizja Kino Polska
Z dniem 06.06.2016r. zakończyło funkcjonowanie Oficjalne Forum Kino Polska, w związku z tym, z uwagi na chęć zintensyfikowania komunikacji Redakcji kanału Kino Polska ze swoimi widzami - zapraszamy uczestników Forum na fanpage Kino Polska na facebooku oraz na nowo powstałe Forum ‘Przyjaciół Kino Polska’: www.polskiekino.com.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
chojrak

|
Wysłany: Sro Lis 07, 2012 12:35 am Temat postu: |
|
|
Brunner napisał: |
Ale myślę, że postać tego pana też znajdzie się w tym filmie, a do niego to nie wiem czy znajdziesz kogoś łudząco podobnego  |
No jak to? Jest jeszcze tzw. "trzeci bliĽniak"! (Gajos by się też nadał, ale on nie zagra w filmie Sci-Fi...)
Zresztą dwie różne role zagrane przez tego samego aktora dałoby filmowi dodatkowej głębi. Trochę bałbym się tylko, że przeszarżuje rolę... Facet ma duże parcie na szkło.
Ale rolę gen. Błasika może dać Filipskiemu? Pilot to musi być Dorociński. Milcząco stara się pokonać zdradziecką mgłę, tylko on to da radę zagrać samymi oczami!
Tusk- Dariusz Kowalski (wreszcie zobaczę jakąś jego rolę...) , Putin -Woronowicz, Gosiewski - Opania. "Mgiełkę" grała młoda Marta Klubowicz, to starsza spokojnie zagra mgłę...
Trotyl może zagrać Molibden. Pułkownik Molibden, znaczy.
Nitrogliceryna - na razie wakat.
W wątku gruzińskim (ma być taki) rolę prezydenta Sakaszwilego może zagrać jedynie nasz Sakaszwili - Grogorij, tu nie ma wątpliwości.
Makieta do zdjęć we wnętrzach już jest:
Spokojnie. pomaluje się w post-produkcji.
Nic tylko kręcić.
No zobaczymy jak to wyjdzie.
Strasznie jestem ciekaw osi dramaturgicznej filmu, skoro już dokładnie wiadomo jak to się stało, a happy end raczej jest wykluczony. Wydaje się to trudne. Jakiś nowy Wyspiański by się przydał... W sumie analogie z "Weselem" są spore. Jedność miejsca akcji, totalny chaos, wóda, chłopy z miastowymi do kupy, wszędzie mgła i jakieś niedopowiedzenie, wokół zaborcy, chocholi taniec i te rzeczy... W tle płaczące wierzby, a tu pancerne brzozy... Trzeba by tylko jakiegoś Wajdy do tego.
No można by też w stylu Barei to nakręcić: W kabinie pilotów ruch jak na dworcu (jak w "Tangu" Rybczyńskiego): baba z cielęciną, BORowcy szukających pod wolantem ukrytej flaszki, generalicja prowadząca kurs pilotażu, przypalona kasza w kateringu, mechanik rozliczający delegacje, Wesoły Romek z banjo grający wiadomą pieśń, jakiś gość wzięty do Smoleńska na łebka przebrany za kokpit, a w tym chaosie piloci nie mający pojęcia kto w końcu pilotuje ten cały samolot i do końca szukający instrukcji obsługi do jednego wrednego guzika... Jakiś pijany głos po rusku nawijający w kółko przez radio "posadka dopełnitelno", autopilot jęczący bez ustanku "terrain ahead" po angielsku, a akurat rozmówki językowe przehandlowano na spirytus do barometru, bo radiowysokościomierz wysiadł z powodu wypadniętego bezpiecznika, co go Wronie pożyczyli...
Dialogi można żywcem brać z jego innych filmów:
"Ja to panie całe życie na farcie lecę.."
http://www.youtube.com/watch?v=so1eskSUxnw
mówi pilot do szefa protokołu zapytany czy ten da radę wylądować we mgle...
Trochę szkoda, że Bareja umarł.
Ostatnio zmieniony przez chojrak dnia Sro Lis 07, 2012 2:29 am, w całości zmieniany 7 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Brunner

|
Wysłany: Sro Lis 07, 2012 12:59 am Temat postu: |
|
|
chojrak napisał: | Brunner napisał: |
Ale myślę, że postać tego pana też znajdzie się w tym filmie, a do niego to nie wiem czy znajdziesz kogoś łudząco podobnego  |
No jak to? Jest jeszcze tzw. "trzeci bliĽniak"! Gajos by się też nadał, ale on nie zagra w filmie Sci-Fi...
Zresztą dwie różne role zagrane przez tego samego aktora dałoby filmowi dodatkowej głębi. Trochę bałbym się tylko, że przeszarżuje rolę... Facet ma duże parcie na szkło.
No zobaczymy.
Strasznie jestem ciekaw osi dramaturgicznej filmu, skoro już dokładnie wiadomo jak to się stało, a happy end raczej jest wykluczony? Wydaje się to trudne. Jakiś nowy Wyspiański by się przydał...
Ale rolę gen. Błasika może dać Filipskiemu? Pilot to musi być Dorociński. Milcząco stara się pokonać zdradziecką mgłę, tylko on to da radę zagrać! |
Uprzedzając - tylko Emila K. proszę mi w to nie mieszać. Zresztą znając jego poglądy polityczne raczej by się nie dał, więc obawa płonna
Zakrzeńskiego może zagrać Englert ... _________________ Nie, no nie mogę patrzeć na bitego człowieka. Jeżeli bije ktoś inny... Ty szmato, ty szczurze, uciekasz z płonącego okrętu do wroga ... Ja przecież nie zabiłem Klossa... |
|
Powrót do góry |
|
 |
chojrak

|
Wysłany: Sro Lis 07, 2012 1:33 am Temat postu: |
|
|
Brunner napisał: |
Uprzedzając - tylko Emila K. proszę mi w to nie mieszać. Zresztą znając jego poglądy polityczne raczej by się nie dał, więc obawa płonna
|
Można jakieś sczegóły na ten temat?
Zresztą co ma do tego polityka? Film jest przecież w założeniu fantastyką naukową. No może naukawą...
Jak rola jest dobrze napisana to każdy zagra, spokojna głowa...
A i Mikulskiemu by się coś znalazło. Np. emerytowany ZBOWIDowiec-wehrmachtowiec zabiera się do Smoleńska wiadomym samolotem, by uprzedzić starego Brunnera w przejęciu, zakopanej w czasie wojny pod tymże Smoleńskiem, bursztynowej komnaty. Wsiadając do samolotu, J-23 ku swojej rozpaczy dostrzega tam siedzącego już Brunnera i wtedy...
No nie będę przecież odwalał całej roboty za red. Wolskiego Marcina, niech sam się pomęczy... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Franczak1963

|
Wysłany: Sro Lis 07, 2012 7:47 am Temat postu: |
|
|
Abstrahując od paru tu historii - Chojrak coś za dużo wiesz, uważaj heh - co do obsady, muszą być nieco podobni
Tusk - Pazura - już jego raz grał przecież
Kaczyńscy - Kaczor
Turowski - Mikulski - to wręcz naturalne...
Kaczorowski - Karewicz
Zakrzeński - Filipski
Gowin/Cimoszewicz - Kowalski
Komorowski - Kowalewski
Walentynowicz - łaniewska
Kurtyka - Włodarczyk
Płażyński - Woronowicz
Sikorski - Wieczorkowski _________________ "Prawdziwych Polaków nie można kupić" Żołnierzom wyklętym |
|
Powrót do góry |
|
 |
Brunner

|
Wysłany: Sro Lis 07, 2012 9:12 am Temat postu: |
|
|
No to jako Kaczyńska Stankówna, bo Feldman i Wodyńska już nie żyją  _________________ Nie, no nie mogę patrzeć na bitego człowieka. Jeżeli bije ktoś inny... Ty szmato, ty szczurze, uciekasz z płonącego okrętu do wroga ... Ja przecież nie zabiłem Klossa... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Krępak Zwiedziony

|
Wysłany: Sro Lis 07, 2012 9:56 am Temat postu: |
|
|
Brunner napisał: | No to jako Kaczyńska Stankówna, bo Feldman i Wodyńska już nie żyją  |
Myślę, że Ciunelis też mogłaby zagrać. _________________ "Lubię dworce w małych miasteczkach..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
chojrak

|
Wysłany: Sro Lis 07, 2012 12:07 pm Temat postu: |
|
|
Franczak1963 napisał: | Abstrahując od paru tu historii - Chojrak coś za dużo wiesz, |
Mam dobre Ľródła po prostu:
http://glosrydzyka.blox.pl/2012/11/Pani-Jadzia-ujawnia-w-Radiu-Maryja-W-Smolensku.html |
|
Powrót do góry |
|
 |
Franczak1963

|
Wysłany: Czw Lis 22, 2012 12:51 pm Temat postu: |
|
|
Opania nie zagra bo nie popiera Aktorzy wydawałoby się, a tu patrz...
Dziecinada
http://wnas.pl/artykuly/459-marian-opania-nie-zagra-lecha-kaczynskiego-dlaczego _________________ "Prawdziwych Polaków nie można kupić" Żołnierzom wyklętym |
|
Powrót do góry |
|
 |
chojrak

|
Wysłany: Czw Lis 22, 2012 1:54 pm Temat postu: |
|
|
Franczak1963 napisał: | Opania nie zagra bo nie popiera Aktorzy wydawałoby się, a tu patrz...
Dziecinada
http://wnas.pl/artykuly/459-marian-opania-nie-zagra-lecha-kaczynskiego-dlaczego |
Podejrzewam, że ciężko będzie znaleĽć obsadę do tego filmu.
Zawsze można łaniewską ucharakteryzować, jak w Krystynę Feldman w "Moim Nikiforze".
Sam jestem ciekaw kto się zgodzi... |
|
Powrót do góry |
|
 |
karel

|
Wysłany: Czw Lis 22, 2012 1:59 pm Temat postu: |
|
|
Franczak1963 napisał: | Opania nie zagra bo nie popiera Aktorzy wydawałoby się, a tu patrz...
Dziecinada
http://wnas.pl/artykuly/459-marian-opania-nie-zagra-lecha-kaczynskiego-dlaczego |
Tylko że aktor to chyba nie jest bezmózgi kołek. Ja ma grać coś wbrew sobie, nie akceptuje scenariusza itp. to lepiej niech nie gra. Gdyby miało być inaczej, to osoby występujące w jawnych teatrach, w telewizji stanu wojennego czy "Heimkehrze" nie spotykaliby się póĽniej z ostracyzmem - w końcu byli tylko aktorami... _________________ My żyjemy!
http://rekonstrukcjablog.wordpress.com/
http://forum.polskiekino.com.pl/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
Franczak1963

|
Wysłany: Czw Lis 22, 2012 2:10 pm Temat postu: |
|
|
"Chyba" jest tu dobrym określeniem
A ci co zagrali w Heimkehrze 2?
Naprawdę żałosna jest postawa Opani w tym przypadku. Jak miałby zagrać Hitlera, czy Stalina to znaczy że go popiera (a nie słyszałem o odmowach)? Aktor to aktor. Jak coś takiego prezentuje to znaczy, że przestaje nim być.
A jak grał "gienerała" SB to się z nim utożsamiał czy nie? Popierał takich? Bo z tej jego "logiki" wynika że tak.
Właśnie tego "ostracyzmu" "środowiska" Opania się boi. Na szczęście znajdą się mniej bojaĽliwi. Kaczor będzie lepszy.
Cytat: | Antoni Krauze założył fundację „Smoleńsk 2010". Reżyser zamierza przy jej pomocy zrealizować film pod roboczym tytułem „Smoleńsk 2010". |
http://www.youtube.com/watch?v=jeL_ot7_zKM&list=UUSELXEB-nlRFYkyAczde88w&feature=player_embedded _________________ "Prawdziwych Polaków nie można kupić" Żołnierzom wyklętym |
|
Powrót do góry |
|
 |
karel

|
Wysłany: Czw Lis 22, 2012 2:31 pm Temat postu: |
|
|
Franczak1963 napisał: |
Naprawdę żałosna jest postawa Opani w tym przypadku. Jak miałby zagrać Hitlera, czy Stalina to znaczy że go popiera (a nie słyszałem o odmowach)? Aktor to aktor. Jak coś takiego prezentuje to znaczy, że przestaje nim być.
|
Wiedziałem, że podasz argument ze Stalinem czy Hitlerem. Nie chodzi o to, kogo się gra, tylko o to, jak to ma być przedstawione i na jakim scenariuszu się opiera. Myślisz, że Filipski z rozkoszą zagrałby "Hubala" pokazanego na przykład jako zbrodniarza i idiotę? _________________ My żyjemy!
http://rekonstrukcjablog.wordpress.com/
http://forum.polskiekino.com.pl/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
karel

|
|
Powrót do góry |
|
 |
chojrak

|
Wysłany: Czw Lis 22, 2012 2:51 pm Temat postu: |
|
|
Franczak1963 napisał: | "Chyba" jest tu dobrym określeniem
A ci co zagrali w Heimkehrze 2? |
Nie słyszałem o tym filmie. To jakaś nowość?
Franczak1963 napisał: | Naprawdę żałosna jest postawa Opani w tym przypadku. Jak miałby zagrać Hitlera, czy Stalina to znaczy że go popiera (a nie słyszałem o odmowach)? Aktor to aktor. Jak coś takiego prezentuje to znaczy, że przestaje nim być. | No ale to nie były filmy Sci-Fi...
Na szczęście to nie kolega decyduje kto jest aktorem, a kto nie... Jeszcze by tego brakowało...
Franczak1963 napisał: | A jak grał "gienerała" SB to się z nim utożsamiał czy nie? Popierał takich? Bo z tej jego "logiki" wynika że tak. | Ale on tak pięknie tego generała ośmieszył... Krauze zdaje się chciałby pokazać prezydenta na serio. Trudne zadanie...
Franczak1963 napisał: | Właśnie tego "ostracyzmu" "środowiska" Opania się boi. Na szczęście znajdą się mniej bojaĽliwi. Kaczor będzie lepszy. | Ja bym to nazwał rozumem. Kaczor to dobry aktor, nawet nieĽle mógłby takiego gamoniowatego Kaczyńskiego zagrać, czemu nie?
Cytat: | Antoni Krauze założył fundację „Smoleńsk 2010". Reżyser zamierza przy jej pomocy zrealizować film pod roboczym tytułem „Smoleńsk 2010". |
Trzymam kciuki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Franczak1963

|
Wysłany: Czw Lis 22, 2012 4:09 pm Temat postu: |
|
|
karel napisał: | Był sequel? Przegapiłem, cholera...  |
Nic nie przegapiłeś. Nie udawaj, że nie wiesz o czym mówię
Wiem że Filipski w czymś takim by nie zagrał. Ale czy Opania poznał scenariusz? Czy z góry powiedział że nie bo nie? _________________ "Prawdziwych Polaków nie można kupić" Żołnierzom wyklętym |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|