Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
chojrak

|
Wysłany: Czw Lut 27, 2014 3:54 pm Temat postu: |
|
|
SORGE napisał: | nie być brutalny?
Czy film o mordzie w Katyniu był bardzo brutalny?
Czy film o Holokauście (Lista Schindlera) był "mięsny" i obrzydliwy?
Kwestia klasy reżysera i jego fantazji. |
Ten pan ma rację.
(Mam tylko nieco lepsze zdanie o "Róży". Gdyby wyciąć parę scen, byłby to piękny film...)
Film który jedynie pokaże sceny dziejące się na Wołyniu, jest moim zdaniem bez sensu. Chciałbym się dowiedzieć o MOTYWACH tej zbrodni, o nastrojach także z drugiej strony. Itp.
I również mam pewne wątpliwości, czy Smarzowski jest wystarczająco dojrzałym artystą do tego, karkołomnego przecież, zadania. No i wydarzenia na Ukrainie dzisiaj, nie są zbyt dobrym czasem na takie wiwisekcje. Możemy tym filmem jeszcze zaszkodzić. A nie o to chyba chodzi.
Ale ma prawo kręcić. Niech mu się uda. Ale tu potrzebny będzie świetny scenariusz. O sceny mordów jestem przy tym twórcy zupełnie spokojny... Będzie krwawo! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Holt_

|
Wysłany: Czw Lut 27, 2014 3:58 pm Temat postu: |
|
|
Abstrahując już od tego, że dziś, kiedy znowu "herojom sława!" realizacja filmu znowu może się odwlec w czasie, a Smarzowski dowiedzieć się że jest szkalującym Ukrainę agentem Putina...... _________________ Film to życie, z którego wymazano plamy nudy. - A. Hitchcock |
|
Powrót do góry |
|
 |
MarianPaz

|
Wysłany: Czw Lut 27, 2014 4:05 pm Temat postu: |
|
|
Nie bardzo jestem w stanie zrozumieć gdzie Smarzowski epatuje tą brutalnością. Dla przykładu w filmie "Dom zły" nie widzimy sceny morderstwa syna Dziabasa, a jedynie jej krwawy finał. W "Róży" scena w której Tadeusz zabija Wasyla siekierą widziana jest z za drzwi samochodu. Czyli w praktyce te najbrutalniejsze momenty w filmie wcale nie są tak okropne jak w praktyce mogły by być.
Nie zapominaj że "Idź i patrz" powstało prawie 30 lat temu i w międzyczasie język filmowy troszkę jednak się zmienił.
"Róży" nie zamierzam bronic bo wystarczy poczytać recenzje znanych rodzimych krytyków. To czy się z nimi zgadzacie czy nie to już inna sprawa.
BTW podejrzewam że dla wielu z Was np film "4 miesiące, 3 tygodnie i 2 dni" będzie też zbyt dosłowny.  _________________ Lista filmów po rekonstrukcji , wydania Blu-ray, aktualności oraz emisje HDTV - aktualizowane na bieżąco. |
|
Powrót do góry |
|
 |
karel

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Holt_

|
Wysłany: Czw Lut 27, 2014 4:16 pm Temat postu: |
|
|
Ma całkiem sporo. Ja osobiście nie za batdzo rozumiem, dlaczego mam popierać spadkobierców banderowskich rezunów. Na złość Putinowi? Kiepski jak dla mnie motyw. _________________ Film to życie, z którego wymazano plamy nudy. - A. Hitchcock |
|
Powrót do góry |
|
 |
karel

|
Wysłany: Czw Lut 27, 2014 4:17 pm Temat postu: |
|
|
MarianPaz napisał: |
BTW podejrzewam że dla wielu z Was np film "4 miesiące, 3 tygodnie i 2 dni" będzie też zbyt dosłowny.  |
Dla mnie nie. To znakomity film.
Cytat: | Nie zapominaj że "Idź i patrz" powstało prawie 30 lat temu i w międzyczasie język filmowy troszkę jednak się zmienił. |
Zmienił się. To prawda. Ale po tych kilkudziesięciu latach "Idź i patrz" nadal robi wielkie wrażenie jako film - wciąż przejmujące. _________________ My żyjemy!
http://rekonstrukcjablog.wordpress.com/
http://forum.polskiekino.com.pl/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
karel

|
Wysłany: Czw Lut 27, 2014 4:21 pm Temat postu: |
|
|
Holt_ napisał: | Ma całkiem sporo. Ja osobiście nie za batdzo rozumiem, dlaczego mam popierać spadkobierców banderowskich rezunów. Na złość Putinowi? Kiepski jak dla mnie motyw. |
Tam są nie tylko spadkobiercy "rezunów". Oni stanowią tylko część sił politycznych na Majdanie i nie oni będą rozdawać karty w nowej grze na Ukrainie. Ich nacjonalizm jest zresztą "nieco" inny od nacjonalizmu tych Ukraińców sprzed 60. lat. Lachów rezać nie będą. _________________ My żyjemy!
http://rekonstrukcjablog.wordpress.com/
http://forum.polskiekino.com.pl/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
chojrak

|
Wysłany: Czw Lut 27, 2014 4:23 pm Temat postu: |
|
|
Holt_ napisał: | Abstrahując już od tego, że dziś, kiedy znowu "herojom sława!" realizacja filmu znowu może się odwlec w czasie, a Smarzowski dowiedzieć się że jest szkalującym Ukrainę agentem Putina...... |
Sądząc po poście Franczaka taki scenariusz jest możliwy, a nawet pewny!
Polityka nie jest dobrym dodatkiem do sztuki.
MarianPaz napisał: | Nie zapominaj że "Idź i patrz" powstało prawie 30 lat temu i w międzyczasie język filmowy troszkę jednak się zmienił. |
Ten język filmowy zmienił się właśnie dzięki takim filmom, jak film Klimowa.
Smarzowski na razie w tej materii nic nowego nie pokazał.
MarianPaz napisał: |
Nie bardzo jestem w stanie zrozumieć gdzie Smarzowski epatuje tą brutalnością. Dla przykładu w filmie "Dom zły" nie widzimy sceny morderstwa syna Dziabasa,... |
Dobre! To właściwie nadaje się on dla szkolnej młodzieży...
MarianPaz napisał: | W "Róży" scena w której Tadeusz zabija Wasyla siekierą widziana jest z za drzwi samochodu. Czyli w praktyce te najbrutalniejsze momenty w filmie wcale nie są tak okropne jak w praktyce mogły by być. |
Kolega WIDZIAŁ w ogóle ten film? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Holt_

|
Wysłany: Czw Lut 27, 2014 4:27 pm Temat postu: |
|
|
karel napisał: | Holt_ napisał: | Ma całkiem sporo. Ja osobiście nie za batdzo rozumiem, dlaczego mam popierać spadkobierców banderowskich rezunów. Na złość Putinowi? Kiepski jak dla mnie motyw. |
Tam są nie tylko spadkobiercy "rezunów". Oni stanowią tylko część sił politycznych na Majdanie i nie oni będą rozdawać karty w nowej grze na Ukrainie. |
Tego nie wiem.
karel napisał: | [
Ich nacjonalizm jest zresztą "nieco" inny od nacjonalizmu tych Ukraińców sprzed 60. lat. Lachów rezać nie będą. |
Tego też nie wiem. Mam ograniczone zaufanie do przyszłych postępków tych, którzy rezunów i morderców biorą na sztandary. _________________ Film to życie, z którego wymazano plamy nudy. - A. Hitchcock |
|
Powrót do góry |
|
 |
MarianPaz

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Holt_

|
Wysłany: Czw Lut 27, 2014 4:29 pm Temat postu: |
|
|
chojrak napisał: | Holt_ napisał: | Abstrahując już od tego, że dziś, kiedy znowu "herojom sława!" realizacja filmu znowu może się odwlec w czasie, a Smarzowski dowiedzieć się że jest szkalującym Ukrainę agentem Putina...... |
Sądząc po poście Franczaka taki scenariusz jest możliwy, a nawet pewny!
Polityka nie jest dobrym dodatkiem do sztuki. |
Mam wrażenie, że chyba nie zrozumiałeś postu Franczaka.
Kneblować Smarzowskiego będą raczej próbować ci, którzy starannie omijają marsze pamięci ofiar Rzezi. _________________ Film to życie, z którego wymazano plamy nudy. - A. Hitchcock
Ostatnio zmieniony przez Holt_ dnia Czw Lut 27, 2014 4:31 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Holt_

|
Wysłany: Czw Lut 27, 2014 4:30 pm Temat postu: |
|
|
MarianPaz napisał: | Nie bardzo jestem w stanie zrozumieć gdzie Smarzowski epatuje tą brutalnością. Dla przykładu w filmie "Dom zły" nie widzimy sceny morderstwa syna Dziabasa, a jedynie jej krwawy finał. |
Odgryzienia penisa w "Drogówce" też nie widać, ale te strugi krwi post factum są rozumiem ok? _________________ Film to życie, z którego wymazano plamy nudy. - A. Hitchcock |
|
Powrót do góry |
|
 |
MarianPaz

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Holt_

|
Wysłany: Czw Lut 27, 2014 4:35 pm Temat postu: |
|
|
Brutalność można lubić, ale po co ją negować? _________________ Film to życie, z którego wymazano plamy nudy. - A. Hitchcock |
|
Powrót do góry |
|
 |
chojrak

|
Wysłany: Czw Lut 27, 2014 4:36 pm Temat postu: |
|
|
Holt_ napisał: |
Mam wrażenie, że chyba nie zrozumiałeś postu Franczaka.
|
Zrozumiałem. Będzie się do niego przykładać bieżącą polityczna perspektywę. Z jednej i z drugiej strony.
Zresztą rzetelny film na ten temat nie będzie chlubny ani dla Polski, ani dla Ukrainy. Polityka wobec Ukraińców była fiaskiem II RP, z jej wodzem J. Piłsudskim na czele.
W sytuacji niemal wojny domowej na Ukrainie, moment nie jest zbyt szczęśliwy. Mylę się?
MarianPaz napisał: | chojrak daruj sobie cytowanie moich postów bo nie zamierzam z Tobą wchodzić w najmniejszą dyskusję. |
To jakaś nowa cenzura tu panuje? Cóż za strata.
Za pozwoleniem, ale sam decyduję co i kogo cytuję.
Obok interesującego wpisu nie umiem przejść obojętnie...
Ostatnio zmieniony przez chojrak dnia Czw Lut 27, 2014 5:11 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
|