Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
gapcior

|
Wysłany: Sro Lis 30, 2011 8:12 pm Temat postu: Zmarł Paweł Komorowski |
|
|
W Zakopanem zmarł reżyser Paweł Komorowski. Chyba zawsze będę Go kojarzył z "Przygodami pana Michała". O ilę się nie mylę reżyserował też chyba "Bryalnty pani Zuzy", ale to, to za chwilę sparwdzę na FP. |
|
Powrót do góry |
|
 |
karel

|
Wysłany: Sro Lis 30, 2011 8:34 pm Temat postu: |
|
|
Kolejny przedstawiciel znakomitego pokolenia odszedł z tego świata...
"Przygody pana Michała" lubię (choć wolę pełnometrażowy film Hoffmana), ale Komorowskiego cenię jednak najbardziej za "Stajnię na Salvatorze" (uważam, że to jego najlepszy film), "Elegię" i debiutancki "Koniec nocy" - współreżyserowany z Dziedzina i Uszycką, gdzie zagrało wielu świetnch młodych aktorów, np. Cybulski czy Filipski. Właśnie te filmy z jego dorobku wyróżniłbym przede wszystkim. Poza tym nakręcił sporo filmów mniej udanych lub w ogóle słabych. Pamiętam, że z zainteresowaniem obejrzałem "Sobótki", "Pięciu" czy "Ptaki, ptakom..." chociaż to wcale jakieś wielkie filmy nie są. Z tego co widziałem - a większość filmów Komorowskiego udało mi się obejrzeć - najgorsza w jego twórczości jest chyba pretensjonalna "Szarada". _________________ My żyjemy!
http://rekonstrukcjablog.wordpress.com/
http://forum.polskiekino.com.pl/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
Franczak1963

|
Wysłany: Sro Lis 30, 2011 11:03 pm Temat postu: |
|
|
Zdolny reżyser, który niestety przez ostatnie 30 lat nie nakręcił prawie nic. Szkoda, że właśnie tak się działo.
Ja przede wszystkim zapamiętam świetne i ważne dla polskiej historii filmy Elegia (rozmowa z panem Komorowskim była na KP, można razem z filmem powtórzyć) oraz Ptaki Ptakom. Również znakomite kryminały jak Brylanty pani Zuzy oraz Kocie ślady. Cenię też Ostatniego po Bogu, Gwiazdę wytrwałości oraz Stajnię na Salwatorze.
I za te filmy Mu dziękuję. Wieczne odpoczywanie... _________________ "Prawdziwych Polaków nie można kupić" Żołnierzom wyklętym |
|
Powrót do góry |
|
 |
f.sinatra
|
Wysłany: Czw Gru 01, 2011 12:12 pm Temat postu: |
|
|
Reżyser z drugiego szeregu - niby nie nakręcił nic bardzo znanego, poza Panem Michałem, ale ja do kilku jego filmów mam duży sentyment - Koniec nocy - świetny debiut w duchu "czarnej serii", potem kilka doskonałych filmów jako II reżyser i współpraca reżyserska (Pociąg, Człowiek na torze, Eroica) Zupełnie niedoceniona kameralna Szklana góra, którą lubię chyba najbardziej. świetna Stajnia na Salvatorze, wojskowa laurka Czerwone berety, parę filmów może niezbyt udanych, choć z różnych powodów ciekawych, chociażby Pięciu, Sobótki, ściana czarownic czy oba filmy morskie. Brylanty... i Kocie ślady bardzo fajnie się dziś ogląda. Szarada rzeczywiście trochę pretensjonalna, ale też mam trochę sentymentu, bo na jakimś sylwestrze w latach 80. rozmawiałem o niej z Gabrielą Kownacką i ona się bardzo z tego ucieszyła, bo ten film ceniła, a wszyscy wkoło tylko Szpicbródka i Szpicbródka...
Hoffman miał chyba do niego spore pretensje za serial o Wołodyjowskim. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Cfeter

|
Wysłany: Czw Gru 01, 2011 12:18 pm Temat postu: |
|
|
Najbardziej cenię Pawła Komorowskiego za filmy,które poświęcił tematyce śląskiej.Choć niektóre z nich były nierówne,to poza Kutzem,Kidawą czy Jędryką niewielu twórców swą akcję umieszczało właśnie tutaj.Z filmów śląskich najbardziej chyba cenię "Pięciu".Solidny filmowy rzemieślnik,a takich cenie najbardziej.Poza tym wyróżniłbym "Ostatniego po Bogu" i "Przystań.W odróżnieniu od Franczaka jego kryminały uważam za przeciętne,by nie rzec słabe.Co do "Szarady" zgodzę się z karelem,ale film ma swoje plusy-na Gabrielę Kownacką mogę patrzeć we wszystkim,no i do tego muzyka Piotra Figla.Faktycznie szkoda,że stosunkowo wcześnie przestał kręcić filmy i zaszył się w górach.Nie do końca wiem,czemuż tak się stało. _________________ "Okrutne i smutne jest życie gdy świadomość odgadnie tendencyjną działalność duszy i ciała twego"
Helmut Nadolski,"Requiem dla van Gogha" |
|
Powrót do góry |
|
 |
karel

|
Wysłany: Czw Gru 01, 2011 12:52 pm Temat postu: |
|
|
f.sinatra napisał: |
Hoffman miał chyba do niego spore pretensje za serial o Wołodyjowskim. |
Oj, miał. I wyrażał sie o Komorowskim w wielce nieprzychylny sposób... Komorowski wykorzystał wiele zdjęć i ujęć z filmu Hoffmana. Ten serial miał chyba kręcić sam Hoffman, ale czas był ku temu mało sprzyjający. Już "Pan Wołodyjowski" był kręcony w niemiłej dla Hoffmana atmosferze. _________________ My żyjemy!
|
Powrót do góry |
|
 |
Holt_

|
Wysłany: Nie Gru 04, 2011 12:16 pm Temat postu: |
|
|
niedoceniony reżyser, bardzo sprawny rzemieslnik.
"Czerwone berety" czy "Stajnia na Salwatorze" to kawałek dobrego kina. _________________ Film to życie, z którego wymazano plamy nudy. - A. Hitchcock |
|
Powrót do góry |
|
 |
Brunner

|
Wysłany: Nie Gru 04, 2011 5:02 pm Temat postu: |
|
|
Przede wszystkim - świetna Stajnia na Salvatorze (pokuszę się o stwierdzenie że to najlepszy polski film wojenny) i rewelacyjne Przygody pana Michała (o niebo lepsze od Pana Wołodyjowskiego także obsada /ta różniąca się przewyższa film kinowy - Krafftówna, Benoit, łapicki, Szalawski, Wołłejko/)
Prywatny sentyment za Szaradę (tak, Gabriela Kownacka również, ale przede wszystkim powierzenie głównej roli Mieczysławowi Voitowi (co w polskim kinie było rzadkie - Matka Joanna od Aniołów i Samotność we dwoje) aktorowi wybitnemu i jak wiele jemu podobnych niewykorzystanemu KOMPLETNIE _________________ Nie, no nie mogę patrzeć na bitego człowieka. Jeżeli bije ktoś inny... Ty szmato, ty szczurze, uciekasz z płonącego okrętu do wroga ... Ja przecież nie zabiłem Klossa... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Holt_

|
Wysłany: Nie Gru 04, 2011 5:13 pm Temat postu: |
|
|
Brunner napisał: | Przede wszystkim - świetna Stajnia na Salvatorze (pokuszę się o stwierdzenie że to najlepszy polski film wojenny) |
protestuję to, że film dzieje się podczas wojny, nie oznacza jego wojennosci. Równie dobrze za film wojenny można by uznać "Trzecią część nocy" . "Stajnia" to znakomity film psychologiczny przede wszystkim. _________________ Film to życie, z którego wymazano plamy nudy. - A. Hitchcock |
|
Powrót do góry |
|
 |
karel

|
Wysłany: Nie Gru 04, 2011 8:34 pm Temat postu: |
|
|
Brunner napisał: | rewelacyjne Przygody pana Michała (o niebo lepsze od Pana Wołodyjowskiego
|
Trochę trudno porównywać. "Pan Wołodyjowski" to widowiskowy film przygodowo-historyczny, zaś "Przygody Pana Michała" to kameralny serial dziejący sie głównie we wnętrzach. Ja zdecydowanie wolę film, chociaż "Przygody..." też lubie i nawet kupiłem na DVD (ładnie odczyszczony). _________________ My żyjemy!
|
Powrót do góry |
|
 |
karel

|
Wysłany: Nie Gru 04, 2011 8:35 pm Temat postu: |
|
|
Holt_ napisał: | Brunner napisał: | Przede wszystkim - świetna Stajnia na Salvatorze (pokuszę się o stwierdzenie że to najlepszy polski film wojenny) |
protestuję to, że film dzieje się podczas wojny, nie oznacza jego wojennosci. Równie dobrze za film wojenny można by uznać "Trzecią część nocy" . "Stajnia" to znakomity film psychologiczny przede wszystkim. |
Przyłączam sie do protestu. "Stajni..." filmem wojennym raczej bym nie nazwał. _________________ My żyjemy!
|
Powrót do góry |
|
 |
Kazimierz Jankowski

|
Wysłany: Pią Lut 10, 2012 12:00 am Temat postu: |
|
|
Film kryminalny "Kocie ślady " dziś w nocy na TVP 1 o godz. 01:15 .
Kto nie ma niech nagrywa .
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Franczak1963

|
Wysłany: Nie Lut 17, 2013 12:17 pm Temat postu: |
|
|
ściana czarownic - 19 lutego o 20.55 na TVP Sport _________________ "Prawdziwych Polaków nie można kupić" Żołnierzom wyklętym |
|
Powrót do góry |
|
 |
|