Telewizja Kino Polska

Z dniem 06.06.2016r. zakończyło funkcjonowanie Oficjalne Forum Kino Polska, w związku z tym, z uwagi na chęć zintensyfikowania komunikacji Redakcji kanału Kino Polska ze swoimi widzami - zapraszamy uczestników Forum na fanpage Kino Polska na facebooku oraz na nowo powstałe Forum ‘Przyjaciół Kino Polska’: www.polskiekino.com.pl

 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja  ProfilProfil IkonkaZaloguj się, by sprawdzić wiadomości ZalogujZaloguj 

Stopklatka tv mux-1
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następny
 
To forum jest zablokowane, nie możesz pisać dodawać ani zmieniać na nim czegokolwiek   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum Telewizja Kino Polska Strona Główna -> Kino Polska Kino, telewizja, film...
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
BartekS



Dołączył: 20 Maj 2009
Posty: 49

PostWysłany: Sro Wrz 11, 2013 1:30 pm    Temat postu: Stopklatka tv mux-1 Odpowiedz z cytatem

W związku z wprowadzeniem nowego kanału od kwietnia przyszłego roku w NTC, jestem ciekawy treści programowej. Jaką część ramówki będą zajmować polskie filmy i seriale które obecnie możemy oglądać w KinoPolska? Bedą nadawane filmy po rekonstrukcji? Czy będzie to kanal HD czy SD?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
MarianPaz



Dołączył: 03 Maj 2012
Posty: 2318

PostWysłany: Sro Wrz 11, 2013 1:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Skoro to DVB-T to na pewno w SD a nie HD, ponieważ brak tam miejsca by upakować 1080i, co innego na satelicie.
Co do ramówki, to obawiam się ze jako kanał komercyjny może tam być sporo filmów dla szerokiej publiczności - m.in. komedie, ale mam nadzieje że się mylę.

A czy będą wyświetlać filmy po rekonstrukcji to tez nie wiadomo, ale na logikę nie po to się je odnawia by puszczać stare zajechane wersje. Pewnie z jakiś czas kanały telewizyjne porzucą stare zniszczone edycje na rzecz tych nowych z dużo lepszym obrazem. Kwestia tylko w tym ile właściciele zrekonstruowanych wersji zażyczą sobie za licencję.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
BartekS



Dołączył: 20 Maj 2009
Posty: 49

PostWysłany: Sro Wrz 11, 2013 2:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To że DVB-T to duża zaleta. Bitrate na NTC jest nieosiągalny dla programów z satelity. Z tego co wiem wchodzą tylko dwa nowe kanały zajmując miejsce kanałów tvp. TVP1 HD, TVP2 i TVP Info. Więc na HD miejsce by się znalazło..
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
MarianPaz



Dołączył: 03 Maj 2012
Posty: 2318

PostWysłany: Sro Wrz 11, 2013 5:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bitrate kanałów HD na satelicie niejednokrotnie osiąga 15-18Mbitow (wszystko zależy od tego ile programów upakuje się na transponderze) podczas gdy w DVB-T jest to niemożliwe przy takiej ilości stacji. Z tego co się orientuję w paśmie jest maksymalnie 32Mbity co przy 8 kanałach (Mux1) daje po 4Mbity na stację, a to już na samo SD jest mało. Aby miało to ręce i nogi to w multipleksie powinno być maksymalnie 4-6 kanałów (w tym jeden HD). Dobrym rozwiązaniem był by tez DVB-T2 który wykorzystuje prawie 50% mniej pojemności pasma niż DVB-T.

Podsumowując, przy takiej ilości kanałów możesz zapomnieć o HD no chyba że miała by to być stacja pseudo HD. Przypomnę że na zachodzie standardem przy SD jest bitrate rzędu 6Mbitow, podczas gdy u nas często w takiej jakości dają 1080i.

Mux 1 ma liczyć 8 kanałów:
Polo TV
Eska TV
TTV
ATM Rozrywka TV

+ 4 nowe zamiast dotychczasowych kanałów TVP
TVP ABC
TV Trwam
Stopklatka
Fokus TV
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
wit69



Dołączył: 26 Lip 2010
Posty: 1440
Skąd: Dolny Śląsk

PostWysłany: Czw Wrz 12, 2013 7:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A te 4 kanały TVP które mają być zastąpione zostaną przeniesione na inny multipleks,czy zlikwidowane w emisji naziemnej?
Bo na obecnych trzech multipleksach miejsca są zajęte,chyba że mają w planach uruchomić inne częstotliwości.
_________________
"W try miga cię przeflancuję do Tworek..."
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
MarianPaz



Dołączył: 03 Maj 2012
Posty: 2318

PostWysłany: Czw Wrz 12, 2013 8:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wszystkie kanały TVP z Mux1 (TVP1, TVP Info i TVP2) dostępne są na Mux3 dlatego nic nie zginie, obecnie są zdublowane. Wyjątkiem jest TVP1 w wersji HD który najprawdopodobniej zostanie usunięty i będzie dostępny jedynie w wersji SD (z mux3).

Ostatnio zmieniony przez MarianPaz dnia Czw Wrz 12, 2013 8:55 pm, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
wit69



Dołączył: 26 Lip 2010
Posty: 1440
Skąd: Dolny Śląsk

PostWysłany: Czw Wrz 12, 2013 8:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na mux-3 jest TVP Regionalna teraz zamiast TVP Info,u mnie akurat TVP Wrocław.A jeżeli zlikwidują TVP1 HD,to chyba również TVP2 HD na mux-3 zamienią na SD,żeby było po równo.
_________________
"W try miga cię przeflancuję do Tworek..."
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
MarianPaz



Dołączył: 03 Maj 2012
Posty: 2318

PostWysłany: Czw Wrz 12, 2013 8:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

TVP Info jest dostępny w 2 wersjach - lokalnej i krajowej i na obecną chwile na 2 rożnych muxach, ale zapewne po odstąpieniu miejsca zwycięskim kanałom zostanie przeniesione na mux3 i TVP2 HD z braku miejsca również przejdzie na nadawanie wyłącznie w SD i tak skończy się era HD w DVB-T.

Oczywiście mogą usunąć TVP Polonia i pozostawić wersje HD, ale jak będzie okaże się w najbliższej przyszłości bo obecnie toczą się spory w tej kwestii. Smile
Tu jest lista kanałów na multipleksach:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Lista_nadajnik%C3%B3w_naziemnej_telewizji_cyfrowej_w_Polsce
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
wit69



Dołączył: 26 Lip 2010
Posty: 1440
Skąd: Dolny Śląsk

PostWysłany: Czw Wrz 12, 2013 9:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja odbieram również naziemne kanały niemieckie i czeskie-co ciekawe Czesi uruchomili 8 programów radiowych,a u nas cyfryzacja radia jest w dalekich planach.Tak przynajmniej napisali mi w mailu ze strony "cyfryzacja.gov.pl".
_________________
"W try miga cię przeflancuję do Tworek..."
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
MarianPaz



Dołączył: 03 Maj 2012
Posty: 2318

PostWysłany: Czw Wrz 12, 2013 9:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z radiem jest ten problem że już nie da się dokupić dekodera i chyba tylko nieliczni maja sprzęt który nadawał by się do odbioru wersji cyfrowej. To wymaga zakupu kompletnie nowych urządzeń przystosowanych do technologii DAB +.

Dzięki wyłączeniu analogu zwolniło się miejsce na nowe multipleksy, ale czas pokarze jak zagospodarują wolną przestrzeń bo pomysłów jest wiele.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
wit69



Dołączył: 26 Lip 2010
Posty: 1440
Skąd: Dolny Śląsk

PostWysłany: Czw Wrz 12, 2013 9:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale jak wspomniałem,czeskie radia cyfrowe odbieram,więc mogliby w ten sam sposób emitować polskie radio,żeby niczego nie zmieniać.
_________________
"W try miga cię przeflancuję do Tworek..."
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
MarianPaz



Dołączył: 03 Maj 2012
Posty: 2318

PostWysłany: Czw Wrz 12, 2013 9:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale chyba nie masz na myśli że odbierasz cyfrowe radio czeskie (dab+) na odbiorniku fm?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
wit69



Dołączył: 26 Lip 2010
Posty: 1440
Skąd: Dolny Śląsk

PostWysłany: Czw Wrz 12, 2013 9:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

MarianPaz napisał:
Ale chyba nie masz na myśli że odbierasz cyfrowe radio czeskie (dab+) na odbiorniku fm?


Odbieram czeskie radio na tunerze DVB-T,w tej samej technologii jak programy tv,więc nasze ewentualne polskie radio można by było też odbierać gdyby nadawali.
_________________
"W try miga cię przeflancuję do Tworek..."
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
MarianPaz



Dołączył: 03 Maj 2012
Posty: 2318

PostWysłany: Czw Wrz 12, 2013 9:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak tylko jest drobny problem że radia generalnie nie słucha się z telewizora a z odbiornika (np w aucie) czy choćby telefonu. W momencie przejścia na sygnał cyfrowy wszelkie radia domowe i samochodowe nie nadają się do używania i konieczny jest nowy sprzęt wspierający DAB+.

BTW Czesi nadają swoje programy radiowe w DAB i DAB+, u nas podobno ma być od razu wersja z plusem. Smile


Ostatnio zmieniony przez MarianPaz dnia Czw Wrz 12, 2013 10:02 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
wit69



Dołączył: 26 Lip 2010
Posty: 1440
Skąd: Dolny Śląsk

PostWysłany: Czw Wrz 12, 2013 10:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale w domu z tunera DVB-T można słuchać jak najbardziej,tak jak z satelity-wystarczy podpiąć tuner pod wzmacniacz i na kolumnach lub słuchawkach słuchać.
_________________
"W try miga cię przeflancuję do Tworek..."
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
To forum jest zablokowane, nie możesz pisać dodawać ani zmieniać na nim czegokolwiek   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum Telewizja Kino Polska Strona Główna -> Kino Polska Kino, telewizja, film... Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 1 z 5

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group