|
Telewizja Kino Polska
Z dniem 06.06.2016r. zakończyło funkcjonowanie Oficjalne Forum Kino Polska, w związku z tym, z uwagi na chęć zintensyfikowania komunikacji Redakcji kanału Kino Polska ze swoimi widzami - zapraszamy uczestników Forum na fanpage Kino Polska na facebooku oraz na nowo powstałe Forum ‘Przyjaciół Kino Polska’: www.polskiekino.com.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Holt_

|
Wysłany: Nie Mar 06, 2016 10:19 am Temat postu: 90 urodziny Andrzeja Wajdy |
|
|
Reżyser budzący spore emocje, także u nas na forum.
Ale co by nie mówić o kilku jego filmach, niektórych kontrowersyjnych wypowiedziach, jego opozycyjności bądź jej braku...
Jest to bez wątpienia najwybitniejszy reżyser w historii polskiego kina. Kilka sposród jego filmów to klasyka światowa. Bez Wajdy kino byloby znacznie uboższe.
Proponuję małą sondę, nie pamiętam czy juz taka może była. Podajmy swoje 5 ulubionych jego filmów.
1. Ziemia obiecana
2. Kanał
3. Popiół i diament
4. Człowiek z marmuru
5. Popioły. _________________ Film to życie, z którego wymazano plamy nudy. - A. Hitchcock |
|
Powrót do góry |
|
 |
Capitol-Dali
|
Wysłany: Nie Mar 06, 2016 11:48 am Temat postu: |
|
|
Proszę bardzo...
1. Kanał
2. Popiół i diament
3. Ziemia obiecana
4. Człowiek z marmuru
5. Bez znieczulenia...
...i w ten sposób, przy tak "wąskim" wyborze nie załapało się kolejne 5 które bym tu dorzucił. byłyby to: "Katyń", "Popioły', "Smuga cienia", "Pokolenie" i "Wszystko na sprzedaż".
Pozdrawiam  _________________ Najlepsze polskie filmy?... Jak być kochaną i Przypadek. Ulubione?... prawie wszystkie
http://forum.polskiekino.com.pl - nasze forum w nowym miejscu |
|
Powrót do góry |
|
 |
Daras

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Cfeter

|
Wysłany: Nie Mar 06, 2016 1:44 pm Temat postu: |
|
|
Jeżeli ulubionych a nie najlepszych to:
1.Polowanie na muchy
2.Wszystko na sprzedaż
3.Wesele
4.Ziemia obiecana
5.Niewinni czarodzieje _________________ "Okrutne i smutne jest życie gdy świadomość odgadnie tendencyjną działalność duszy i ciała twego"
Helmut Nadolski,"Requiem dla van Gogha" |
|
Powrót do góry |
|
 |
Daras

|
Wysłany: Nie Mar 06, 2016 2:01 pm Temat postu: |
|
|
Cfeter napisał: |
1.Polowanie na muchy
|
Rany, zapomniałem o „Polowaniu na muchy”. Dzięki.
No nic, tytuły wymieniłem i niech tak zostanie.
Daras napisał: | Od wczoraj wracam myślami do różnie ocenianego „Polowania na muchy”. Film obejrzałem trochę przypadkowo wiele lat temu. Dzięki temu, że wcześniej niewiele o nim wiedziałem dałem się ponieść emocji zaskoczenia. Pani Małgorzata Braunek, w relacji do roli np. Oleńki, ukazała się jako aktorka z interesującym i wyrazistym potencjałem. Zgodzę się, iż „Polowanie” to utwór – jeśli mogę tak napisać – nieco surrealistyczny, a przynajmniej nie realistyczny w sposobie portretowania ówczesnego społeczeństwa. Jednak jeśli kogoś nie „męczą” obrazy w stylu „Sanatorium pod Klepsydrą” to film z Panią Małgosią przypadnie mu do gustu. Być może ktoś wyrazi zdziwienie, iż miałem odwagę zestawić tytuły niezbyt do siebie przystające. Ale od momentu śmierci aktorki także wspominam „Sanatorium”, w którym twórcy wymalowali świat dziwny, świat przemijania...
|
http://forum.kinopolska.pl/viewtopic.php?t=12266&postdays=0&postorder=asc&start=0 _________________ Fan kina domowego Full HD
Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne.
Polecam:
http://rekonstrukcjablog.wordpress.com/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
chojrak

|
Wysłany: Nie Mar 06, 2016 2:11 pm Temat postu: Re: 90 urodziny Andrzeja Wajdy |
|
|
Holt_ napisał: | Reżyser budzący spore emocje, także u nas na forum. | Ale to chyba fajnie, że są emocje?
Holt_ napisał: | Ale co by nie mówić o kilku jego filmach, niektórych kontrowersyjnych wypowiedziach, jego opozycyjności bądź jej braku... |
Nie rozumiem co masz na myśli pisząc o braku opozycyjności Wajdy? Ma bardzo piękny życiorys w tej kwestii, zaś jego filmy w PRL-u były niezwykle opozycyjne do narzucanych odgórnie kanonów, prawd i mitów. Jeżeli komunizm nie opanował do końca dusz Polaków, to także dzięki intrygującym filmom Wajdy. Kultura była w tamtych czasach czymś, co ocalało polskość. A tu Wajda jest jednym z tych niewielu, którzy tę polskość nie tylko ocalili, ale jeszcze w sporym stopniu zdefiniowali.
Holt_ napisał: | Jest to bez wątpienia najwybitniejszy reżyser w historii polskiego kina. Kilka sposród jego filmów to klasyka światowa. Bez Wajdy kino byloby znacznie uboższe. | To bez wątpienia. To także jeden z wybitniejszych reżyserów kina światowego. Symptomatyczne, że w Akademii Francuskiej zajął miejsce po Fellinim.
Holt_ napisał: | Proponuję małą sondę |
1. Kanał
2. Ziemia obiecana
3. Panny z Wilka
4. Wszystko na sprzedaż
5. Przekładaniec
a gdzie Wesele(!), Popiół(!), Brzezina, CzzM, CzzŻ, Pokolenie, Krajobraz po bitwie, Korczak, Lotna, Popioły? Gdzie telewizyjne Z biegiem lat, Bigda idzie, teatralna Zbrodnia i kara, Hamlet...?
Można by podzielić jego dorobek na cztery, a dalej byłby zachwycający swoim bogactwem. Gdyby dodać jeszcze ilu reżyserom dopomógł zaistnieć, wspomagał i bronił, byłaby to lista dość długa i zapierająca dech w piersiach. Praktycznie nie ma kina polskiego bez Wajdy. To fenomen.
I przymierza się do kolejnego filmu...
Ostatnio zmieniony przez chojrak dnia Nie Mar 06, 2016 2:26 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
karampuk
|
Wysłany: Nie Mar 06, 2016 2:18 pm Temat postu: |
|
|
Moja piątka bez podziału na miejsca:
Popiół i diament
Kanał
Niewinni czarodzieje
Człowiek z marmuru
Wszystko na sprzedaż
PS Zabrakło miejsca dla "Panien z Wilka", a nie mogę się zdecydować, co wyrzucić.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Jędruś

|
Wysłany: Nie Mar 06, 2016 2:50 pm Temat postu: |
|
|
Moja ulubiona 5 filmów mistrza wygląda następująco.
1.Ziemia Obiecana
2.Wesele
3.Wszystko na sprzedaż
4.Popiół i Diament
5.Popioły na równi z Człowiekiem z marmuru i Kanałem i Pannami z Wilka.
Wszystkiego Najlepszego Panie Andrzeju!!!!
Dużo zdrowia na wiele następnych lat życia. |
|
Powrót do góry |
|
 |
haku32
|
Wysłany: Nie Mar 06, 2016 3:09 pm Temat postu: |
|
|
Zdecydowanie mój ulubiony polski reżyser. Moja piątka (no szóstka ):
1. Ziemia obiecana
2. Wesele
3. Korczak
4. Kronika wypadków miłosnych
5. Kanał, Popiół i diament
Zdrowia Panie Andrzeju. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Holt_

|
Wysłany: Nie Mar 06, 2016 3:15 pm Temat postu: Re: 90 urodziny Andrzeja Wajdy |
|
|
chojrak napisał: | Holt_ napisał: | Reżyser budzący spore emocje, także u nas na forum. | Ale to chyba fajnie, że są emocje?
Holt_ napisał: | Ale co by nie mówić o kilku jego filmach, niektórych kontrowersyjnych wypowiedziach, jego opozycyjności bądź jej braku... |
Nie rozumiem co masz na myśli pisząc o braku opozycyjności Wajdy? Ma bardzo piękny życiorys w tej kwestii, zaś jego filmy w PRL-u były niezwykle opozycyjne do narzucanych odgórnie kanonów, prawd i mitów. |
Roznie mozna do tej kwestii podchodzic.
Ktos w latach 80ych powiedział o Wajdzie, ze "on jednoczesnie chcialby byc internowany i krecic film na Zachodzie". I cos w tym jest.
Wajda czesto, zwlaszcza przed Sierpniem, krecil filmy dwuznaczne, zawsze dajace jakis "ogarek" dla decydentow.
Pominę juz nawet Pokolenie.
Ale wezmy nawet te najwieksze obrazy. Popiół i diament? Cybulski tworzy wspaniałą kreację, ale wszystkie argumenty moralne sa po stronie Szczuki. Smierc na smietniku tez moze byc odczytana wieloznacznie.
Kanal? Tez wymowa filmu nie jest łopatologiczna. Armia Krajowa konczaca w sciekach? Czy to nie wygodne dla wladzy?
Lotna i bezrozumne szarze na czolgi, nakrecone wtedy, gdy ciagle haslo o bankrutach wrzesniowych bylo niezwykle czesto powtarzane?
Ziemia obiecana miala kilka zakonczen, w tym takze i takie, w ktorym Borowiecki dołącza do protestujacych robotników....
Rozstanie z kompromisami u Wajdy zaczęlo sie chyba dopiero od Bez znieczulenia i Czlowieka z marmuru.
Przy czym zebysmy sie dobrze zrozumieli - moja wyliczanka nie oznacza krytyki Wajdy. Uwazam, ze warto bylo isc na takie kompromisy i dwuznacznosci, bo dzieki temu powstawaly wielkie filmy. _________________ Film to życie, z którego wymazano plamy nudy. - A. Hitchcock |
|
Powrót do góry |
|
 |
chojrak

|
Wysłany: Nie Mar 06, 2016 3:43 pm Temat postu: Re: 90 urodziny Andrzeja Wajdy |
|
|
Holt_ napisał: |
Roznie mozna do tej kwestii podchodzic.
Ktos w latach 80ych powiedział o Wajdzie, ze "on jednoczesnie chcialby byc internowany i krecic film na Zachodzie". I cos w tym jest. |
Gdyby Wajda aż tak bardzo chciał, to pewnie mógłby kręcić na Zachodzie. Coś nawet nakręcił...
Holt_ napisał: | Wajda czesto, zwlaszcza przed Sierpniem, krecil filmy dwuznaczne, zawsze dajace jakis "ogarek" dla decydentow. | Ale piszesz to jakbyś stale zapominał gdzie i kiedy kręcił Wajda te filmy...
Holt_ napisał: | Popiół i diament? Cybulski tworzy wspaniałą kreację, ale wszystkie argumenty moralne sa po stronie Szczuki. Smierc na smietniku tez moze byc odczytana wieloznacznie. | A czy wieloznaczność deklasuje dzieło sztuki? Żołnierzy AK na śmietniku postawiła nasza fatalna historia, a nie Wajda. Szczuka ma argumenty? Może i ma, ale kto tam ma za sobą widzów?
Holt_ napisał: | Kanal? Tez wymowa filmu nie jest łopatologiczna. Armia Krajowa konczaca w sciekach? Czy to nie wygodne dla wladzy? |
Może i wygodne, ale co zrobić skoro taka była prawda? Wajda mówi przecież o wiele więcej w Kanale niż mógł się ktokolwiek spodziewać. Nigdy nie był tworzycielem lukrowanych historyjek hurrapatriotycznych i właśnie dlatego jego kino się nie starzeje. I również dlatego jest stale atakowany. Bo mówi rzeczy trudne i niewygodne.
Notabene tamta władza (po 1956 r.) bała się jak ognia tykać Powstania i w ogóle nie było jej na rękę rozgrzebywanie tych spraw.
Holt_ napisał: | .
Rozstanie z kompromisami u Wajdy zaczęlo sie chyba dopiero od Bez znieczulenia i Czlowieka z marmuru. | Robienie filmów jest sztuką kompromisów chyba zawsze? Jak nie z cenzorem, to z producentem. Znasz bardziej bezkompromisowego twórcę z tamtych czasów? Pamiętajmy, że całe kino PRL było robione za pieniądze władzy i przy stałej obecności cenzury politycznej. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Holt_

|
Wysłany: Nie Mar 06, 2016 4:00 pm Temat postu: |
|
|
Widzów ma Maciek, ale wlasnie o tym mówię - o ogarku w postaci racji moralnych Szczuki.
Jawnie opozycyjnych filmow nie mozna bylo krecic w PRLu jesli nie chcialo sie, aby film z miejsca wyladowal w koszu lub na polkach, ale ustępstwa byly konieczne, i kompromisy tez. _________________ Film to życie, z którego wymazano plamy nudy. - A. Hitchcock |
|
Powrót do góry |
|
 |
chojrak

|
Wysłany: Nie Mar 06, 2016 4:23 pm Temat postu: |
|
|
Holt_ napisał: | Widzów ma Maciek, ale wlasnie o tym mówię - o ogarku w postaci racji moralnych Szczuki. | Toż jest to ekranizacja prozy Andrzejewskiego i bez Szczuki to się kupy nie trzymałoby! Czy Szczuka jest postacią niemożliwą i z kosmosu? Ależ skąd. Brak antagonisty z krwi i kości, uczyniłby z Popiołu zwykłą agitkę, zresztą niemożliwą do sfilmowania.
Holt_ napisał: | Jawnie opozycyjnych filmow nie mozna bylo krecic w PRLu jesli nie chcialo sie, aby film z miejsca wyladowal w koszu lub na polkach, ale ustępstwa byly konieczne, i kompromisy tez. | No właśnie! A zatem nie możesz wyciągać tych kompromisów jako coś nagannego, czy chociażby podejrzanego. Od Forda po Kieślowskiego, wszyscy musieli lawirować i iść na kompromisy.
Moim zdaniem Wajda był sporym wrzodem na du..e ówczesnej władzy komunistycznej, a flirtowali z nim (i innymi) chcąc pokazać swoją dbałość o sztukę i kulturę i widząc (już wtedy!) jego talent. Legitymizując się w oczach Polaków i Zachodu.
Kto wygrał ten dziwny gambit? Po tamtych władcach pył nie pozostał, a na dnie popiołu został "gwiaździsty dyjament" - kino Wajdy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
haku32
|
Wysłany: Nie Mar 06, 2016 4:39 pm Temat postu: |
|
|
Holt_ napisał: |
Przy czym zebysmy sie dobrze zrozumieli - moja wyliczanka nie oznacza krytyki Wajdy. Uwazam, ze warto bylo isc na takie kompromisy i dwuznacznosci, bo dzieki temu powstawaly wielkie filmy. |
chojrak napisał: | No właśnie! A zatem nie możesz wyciągać tych kompromisów jako coś nagannego, czy chociażby podejrzanego. Od Forda po Kieślowskiego, wszyscy musieli lawirować i iść na kompromisy.
|
No i super - obaj się zgadzacie ze sobą i ja również przychylam się do Waszych opinii. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Laguna

|
Wysłany: Nie Mar 06, 2016 4:49 pm Temat postu: |
|
|
Dlaczego nikt nie wspomniał o "Pannach z Wilka"? Bardzo lubię ten film i często do niego wracam. No i do tego Iwaszkiewicz we własnej osobie  _________________ Od cudów to był taki facet, co chodził boso po jeziorze. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|