|
Telewizja Kino Polska
Z dniem 06.06.2016r. zakończyło funkcjonowanie Oficjalne Forum Kino Polska, w związku z tym, z uwagi na chęć zintensyfikowania komunikacji Redakcji kanału Kino Polska ze swoimi widzami - zapraszamy uczestników Forum na fanpage Kino Polska na facebooku oraz na nowo powstałe Forum ‘Przyjaciół Kino Polska’: www.polskiekino.com.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Sob Lip 08, 2006 7:43 pm Temat postu: Przedwojenne filmy w języku jidisz i pytanie |
|
|
Witam! Chciałbym zaproponować programowi Kino Polska pomysł przedstawienia w przyszłości w formie terminowego,cotygodniowego cyklu filmowego lub istniejącym seansie W ILUZJONIE w waszej stacji dorobku przedwojennego kina żydowskiego wyprodukowanego w II RP (z polskim udziałem) z komentarzem p. Stanisława Janickiego, które jest niezwykle bogate, np: BEZDOMNI, BłAZEN PURIMOWY, DROGA MłODYCH, DYBUK, JUDEł GRA NA SKRZYPCACH, LIST DO MATKI, MATECZKA, SABRA i inne. Jak zapatrujecie się na ten bardzo interesujący pomysł ?
I jeszcze jedno pytanie: jakichś czas temu w seansie W ILUZJONIE prezentowaliście filmy: "Znachor" i "Profesor Wilczur". Jednak do skompletowania przedwojennego tryptyku T. Dołęgi-Mostowicza brakowało emisji ostatniej części - "Testamentu Profesora Wilczura". Zwracam się więc do Państwa z prośbą o udzielenie mi informacji, dlaczego ten film nie doczekał się emisji: nie posiadacie go w swoich zbiorach (jeśli tak to kto go posiada), nie zachowały się kopie filmu po wojnie czy też kopia filmu jest w takim stanie, iż nie nadaje się do publicznej emisji ?
Kłaniam się,
Radek. |
|
Powrót do góry |
|
 |
wik Gość
|
Wysłany: Sob Lip 08, 2006 9:36 pm Temat postu: |
|
|
Witam!
Pomysł dot. filmów żydowskich popieram.
Natomiast "Testament..."- hmm....ciężka sprawa z tego co wiem.
Nigdy go nie widziałem w programie jakiejkolwiek telewizji.
Być może był "W starym kinie",ale mnie wtedy nie było na świecie.
Prawdopodobnie jednak kopia gdzieś jest-Stanisław Janicki wspominał dość SZCZEGółOWO fabułę tego filmu przed emisją "Profesora Wilczura".
Z tąd wniosek że-kopia jest,ale nie nadaje się do emisji-to jest oczywiście mój wniosek.
Idealna kopia NA 100% jest w Moskwie.Trzeba tylko wejść do Centralnego Archiwum Filmowego i ją wynieść
pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Przemek Kino Polska
|
Wysłany: Pon Lip 10, 2006 3:39 pm Temat postu: filmy w jidysz |
|
|
Witam
Filmy żydowskie będziemy pokazywać w cyklu "W Iluzjonie". We wrześniu "Jodeł gra na skrzypcach", w listopadzie "Dybuka", w grudniu "Mateczkę".
W sprawie "Testamentu profesora Wilczura" odpowiem niebawem.
kłaniam się
Przemek |
|
Powrót do góry |
|
 |
Przemek Kino Polska
|
Wysłany: Sro Lip 12, 2006 10:32 am Temat postu: Testament |
|
|
Witam
Według naszej wiedzy film "Testament profesora Wilczura" nie zachował się, może ktoś nakręci nową wersję?
kłaniam się
Przemek |
|
Powrót do góry |
|
 |
Wacuś
|
Wysłany: Sob Sty 27, 2007 5:57 pm Temat postu: |
|
|
Więc Testment się niezachował..............  |