|
Telewizja Kino Polska
Z dniem 06.06.2016r. zakończyło funkcjonowanie Oficjalne Forum Kino Polska, w związku z tym, z uwagi na chęć zintensyfikowania komunikacji Redakcji kanału Kino Polska ze swoimi widzami - zapraszamy uczestników Forum na fanpage Kino Polska na facebooku oraz na nowo powstałe Forum ‘Przyjaciół Kino Polska’: www.polskiekino.com.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
artur
|
Wysłany: Nie Cze 05, 2005 11:08 pm Temat postu: Ze zycie ma sens |
|
|
Czy znajda sie chetni zebys 'wymoc' powtorke tego dobrego filmu ?
Bodajze pierwszy film offowy ktorego nie wylaczylem i doogladalem do konca. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Wojtek KinOFFteka
|
Wysłany: Pon Cze 06, 2005 9:09 am Temat postu: |
|
|
że życie ma sens wyemitujemy 27 lipca ok. godz. 22.30 (powtórka: 30 lipca również ok. 22.30).
Pozdrawiam fanów grupy Sky Piastowskie
Wojtek |
|
Powrót do góry |
|
 |
radosuaf Gość
|
Wysłany: Sro Cze 08, 2005 7:53 pm Temat postu: |
|
|
Film byłby całkiem, całkiem, gdyby nie natrętnie moralizatorska końcówka, czyli coś, co zgubiło obraz p.t. "Requiem dla snu". |
|
Powrót do góry |
|
 |
Wojtek KinOFFteka
|
Wysłany: Czw Cze 09, 2005 3:32 pm Temat postu: |
|
|
Zgadzam się, że był to słabszy moment... podobnie jak ten, gdy do głównego bohatera przychodzą koledzy-narkomani, a on tęsknym wzrokiem patrzy na figurkę Matki Boskiej, chowa ją do szafu i wyciąga z niej marihuanę.
Te dwa "moralizujące" nie przesłaniają jednak całości - film jest doskonały. Bardzo żałuję, że reżyserowi nie udało się zdyskontować tego sukcesu. On sam opowiada o tym w wywiadzie przed filmem.
Tak na marginesie - filmów (polskich) bez skazy NIE MA. No, może oprócz "Rękopisu znalezionego w Saragossie" . Czy zgodzi się pan ze mną?
Pozdrawiam
Wojtek |
|
Powrót do góry |
|
 |
drewno Gość
|
Wysłany: Czw Cze 16, 2005 4:27 pm Temat postu: |
|
|
no, ja bym sie nie zgodzil ze koncowka jest tak do konca moralizatorska. mysle ze to moral w "cudzyslowiu"  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Wojtek KinOFFteka
|
Wysłany: Czw Cze 16, 2005 6:04 pm Temat postu: |
|
|
W końcówce dobre jest też - chyba jedyne w polskim kinie zależnym i niezależnym - wykorzystanie w ścieżce dĽwiękowej polskiego hip-hopu. Chodzi o numer Kalibra 44 z tekstem "dlaczego oczywiste dla mnie jest, ze ciebie nie ma" w scenie, gdy bohater, pogrążony w nałogu, obserwuje piękną kobietę w autobusie.
Piosenka mówi o nieobecności Boga, w filmie zostaje użyta jako wyraz braku miłości... naprawdę wielkie kino. A wszystko nakręcone na SVHS!
Pozdrawiam
Wojtek |
|
Powrót do góry |
|
 |
Religiusz Wij Gość
|
Wysłany: Pią Cze 17, 2005 3:42 am Temat postu: |
|
|
O raju, ten film ciągle kręci , nie widziałem Krwi Z nosa, bo ponoć porównywalny, ale jakoś nie chce mi się wierzyc, a poza tym kopia filmu nagranego "lata całe" - bo przecież w innej epoce dla kina off - no to wybaczciew państwo, ale zadam pytanie; kino offowe to to -ruchome, słabe jakościowo, Ľle nagrane, czy nagrane dostępnymi dla samorodków filmotwórstwa w danej chwili , czyli najczęściej słabymi jakościowo środkami? Generalnie na ile rozwinęło się kino off od daty premiery że życie ma sens? Nie tej Best Filmu, ale tzw. prapremiery z wersją 2h 20min.? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Wojtek KinOFFteka
|
Wysłany: Pią Cze 17, 2005 10:18 am Temat postu: |
|
|
Każdy, kto choć trochę interesuje się polskim kinem offowym, dostrzeże jego rozwój - jeżeli porówna się filmy pokazywane na festiwalu "Jutro filmu" w 1995 roku z np. filmami z tegorocznej "Oskariady" to różnicę widać gołym okiem. Oczywiście, w dużej mierze decyduje tutaj dostępność sprzętu - dziś dużo osób stać na kamerę cyfrową i program do montażu. Pierwsi polscy offowcy montowali najczęściej na dwóch magnetowidach i trzech taśmach VHS .
Rozwinął się także język filmowy - proszę obejrzeć choćby KinOFFtekę 22 czerwca - pokażemy w niej film "Intelekt kollapse". Reżyser nawiązuje w nim do niemieckiego ekspresjonizmu, filmów Darrena Aronofsky'ego. Taka konsekwencja stylu rzadko zdarza się nawet wśród studentów szkół filmowych.
Offowcy mogą sobie pozwolić na wiele - i w pełni z tej możliwości korzystają. Bodo Kox, który jest w stanie zrobić 40-minutowy, wystylizowany thriller o skromnym rowerzyście zamieniającym się w maniakalnego mordercę, może być tu najlepszym przykładem.
Ważne - nie jest to kino robione z potrzeby młodzieżowego wygłupu. Czuć w tym dużą pasję, przyjemność robienia kina, bezinteresowność... wszystko to, czego często brakuje reżyserom "zależnym".
Juliusz Machulski po obejrzeniu ww. filmu Bodo Koxa z rozrzewnieniem wspominał entuzjazm, jaki panował w ekipie kręcącej "Ostatni dzień lata".
Na koniec - pan wybaczy, ale dziś zarzuty, że coś jest Ľle sfilmowane, nie mają najmniejszego sensu... czy to, że np. w "Cieniach" Cassavetesa trzęsie się kamera, dyskwalifikuje pana zdaniem ten film? On również, podobnie jak "że życie ma sens" był zrobiony z pasji, chęci zarejestrowania otaczającej nas rzeczywistości...
Pozdrawiam
Wojtek |
|
Powrót do góry |
|
 |
Religiusz Wij Gość
|
Wysłany: Pią Cze 17, 2005 6:39 pm Temat postu: |
|
|
Z pełnym szacunkiem dla kina off nie były to zarzuty, ale moja prywatna prowokacja do tego by zacząć wielkie żniwa i zmusić samych twórców do przesiewu tego co banalne i nagrywane uniesieniem chwili od tego co konsekwentnie dąży do realizacji zamierzonych planów autorskich z możliwie największym uwzględnieniem jakości filmów obecnie prezentowanych, zwłaszcza jakości dĽwięku i poszanowania praw autorskich.
Nie wymieniam celowo żadnych tytułów, ani dobrych ani złych, niech ich twórcy sami krytycznie spojrzą na swoje dzieła. Czekam na ich opinie, ufny w dalszy rozwój POLSKIEGO KINA NIEZALEżNEGO przytłaczjący konsekwentnie stłamszonych murzmi akademickimi zawodowców. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Wojtek KinOFFteka
|
Wysłany: Pon Cze 20, 2005 5:43 pm Temat postu: |
|
|
Wydaje mi się, że twórcy słuchają pana apelu . Największą satysfakcją dla wszystkich, którzy zajmują się kinem niezależnym w Polsce jest moment, gdy reżyser, którego promowali zostaje zauważony przez szeroką publiczność - jak dzieje się to w przypadku Dominika Matwiejczyka i jego "Krwi z nosa".
Część offowców kontynnuje swoją przygodę z kinem w szkołach filmowych - np. Jarosław Sztandera (reżyser genialnej etiudy "Po cud"), czy Szymon Butny - twórca pokazywanego w KP "Cezarego w miastach".
Ich filmy różnią się od dzieł kolegów, którzy nie mieli zbyt wiele do czynienia ze środowiskiem niezależnym - są "drapieżne", bardziej odważne w formie, czerpią z tego, co obecnie najmodniejsze w kinie europejskim. Co najważniejsze - nie uciekają w nadmierną stylizację, estetyzm. Są bliżej życia.
Myślę, że to jedna z najważniejszych cech, jakie można wynieść z kina offowego.
Pozdrawiam
Wojtek |
|
Powrót do góry |
|
 |
Grzesiek Lipiec Gość
|
Wysłany: Sob Lip 02, 2005 11:43 am Temat postu: |
|
|
Heyka:)
pierwszy raz jestem na Forum KINO PL i na bank nie ostatni - dodaje do ULUBIONYCH:)
dzienx za dyskusje na temat żE żYCIE MA SENS. Jestem w sioku, że ten film wciąż żyje! Gratulacje dla ekipy KINO POLSKA za odwagę jesteście jedyną tv, która zdecydowała sie wyemitować ten film i radość nas rozpiera, że idziemy w świat za pomocą satelity (Hot Bird? )
Od roku czasu realizujemy żE żYCIE MA SENS 2. Zawsze marzyłem o zrobieniu jakiegoś sequela;) Film bedzie gotowy za kilka lat bo ma SPECYFICZNY scenariusz wymagający czasowych nakładów. Tym czasem realizujemy dokument o sporcie żużlowym, na którego punkcie ma hopla cała Zielona Góra. W listopadzie ruszamy ze zdjęciami do pełnometrażowej fabuły 100EURO. Oba filmy o żużlu i 100E. bedą gotowe w 2006r. wiec już teraz serdecznie zapraszam na seanse w całej Polsce (mam nadzieję).
Wojtku, w archiwach THE SKY jest wiele krótkich form, które nie znają światła dziennego. Jeśli bedziecie zainteresowani ich emisją daj znać, mailika znasz:)
Pozdrówka Smakówka Papatka Pacywka
Grzesiek Lipiec |
|
Powrót do góry |
|
 |
radosuaf Gość
|
Wysłany: Sro Lip 06, 2005 6:29 pm Temat postu: |
|
|
Polskie filmy bez skazy?
Miś , Seksmisja... i dalej będzie już chyba kiepsko... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Andre-80
|
Wysłany: Pią Lip 08, 2005 5:15 am Temat postu: |
|
|
Ten Film jest jak kawał mojego życiorysu ...
Pokazuje życie zagubionych ludzi w "betonowej dżungli". _________________ Andre. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Wojtek KinOFFteka
|
Wysłany: Pon Lip 11, 2005 10:31 am Temat postu: |
|
|
Miło mi donieść, że Grzesiek Lipiec chyba doczekał się swojego następcy... mowa o Matthiasie Mezlerze, niezależnym reżyserze z Poznania. Jego film, zatytułowany "Uciec stąd", znają już uczestnicy tegorocznych festiwali kina niezależnego, a we wrześniu poznają go również widzowie KinOFFteki...
Klimat filmu przypomina "że życie ma sens" - ponury klimat blokowiska, narkotyki, niewłaściwe wybory, zawiedziona przyjaĽń, narkotyki, chęć ucieczki...
Podobny jest również sposób opowiadania - ciekawe ustawienia kamery, zabawy formą, dynamiczny montaż... nie są to puste efekty, po prostu młodzi ludzie w taki sposób postrzegają świat!
W filmie Mathhiasa przewija się wątek jeszcze kilka lat temu nieobecny - główny bohater marzy o emigracji do innego kraju, nie widząc dla siebie przyszłości w Polsce. Podobnie sądzą jego koledzy. Wyrażona wprost frustracja, rozczarowanie krajem i brak perspektyw dla młodych ludzi - wszystko to bardzo szczere i przemawiające do wyobraĽni.
Takiego filmu próżno szukać wśród "dorosłych" dzieł.
Pozdrawiam
Wojtek |
|
Powrót do góry |
|
 |
mathias mezler
|
Wysłany: Wto Lip 12, 2005 3:58 pm Temat postu: |
|
|
Bardzo mi milo:) Czekam z niecierpliwoscia i trema na telewizyjna premiere:]
Chcialbym dodac, ze moja przygoda zaczela sie wlasnie w tym samym czasie, kiedy "Ze zycie ma sens" ujrzalo swiatlo dzienne - pojechalem specjalnie do Wwy zobaczyc w kinie:)
Mam nadzieje kiedys uscisnac dlonie ekipie Sky za to, ze czesciowo przez nich rozpoczela sie moja aktywna przygoda z kinem:)
pozdro
mathias |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|