Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Franczak1963

|
Wysłany: Pon Kwi 14, 2014 10:32 pm Temat postu: |
|
|
Nic nie zamykamy, bo temat jest też do innych filmów propagandowych oraz do różnych ciekawostek samego Heimkehra, które gdzieś tam pewnie jeszcze się znajdą _________________ "Prawdziwych Polaków nie można kupić" Żołnierzom wyklętym |
|
Powrót do góry |
|
 |
wit69

|
Wysłany: Pon Kwi 14, 2014 11:21 pm Temat postu: |
|
|
@chojrak-nie pisałem że był to film"cywilny".Określenie "film Wieczny Żyd" nie musiało odnosić się do tego fabularnego tytułu z Wikipedii,ale równie dobrze mogło odnosić się do jakiegokolwiek materiału,w którym użyto tytułu "Wieczny Żyd".Materiał montażowy też mógł mieć taki tytuł i też jest poniekąd filmem. _________________ "W try miga cię przeflancuję do Tworek..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
chojrak

|
Wysłany: Sro Kwi 16, 2014 1:40 pm Temat postu: |
|
|
wit69 napisał: | @chojrak-nie pisałem że był to film"cywilny". |
Oczywiście. To ja napisałem. Dyskutujemy tu o możliwości pokazania filmu "Heimkehr", a więc nie o jakichś kronikach frontowych, filmach dokumentalnych, czy montażowych - tylko WŁAŚNIE propagandowych filmach "cywilnych".
wit69 napisał: | Określenie "film Wieczny Żyd" nie musiało odnosić się do tego fabularnego tytułu z Wikipedii,ale równie dobrze mogło odnosić się do jakiegokolwiek materiału,w którym użyto tytułu "Wieczny Żyd". |
Mocne!
A tak po naszemu?
wit69 napisał: | Materiał montażowy też mógł mieć taki tytuł i też jest poniekąd filmem. |
Taaaa, wszystko w końcu możemy nazwać filmem...
Sęk w tym, że nie wszystko nazwać możemy "hitlerowskim filmem propagandowym "Wieczny Żyd"...
A przecież wyraźnie to podobno oglądałeś w TV KP...
Moim skromnym zdaniem, raczej się mylisz w tej sprawie.
Albo dyskutujemy o FAKTACH, albo o tym co "mogło mieć" jakiś tytuł i ewentualnie "poniekąd" jest dyskutowanym filmem...
Franczak1963 napisał: | Nic nie zamykamy, bo temat jest też do innych filmów propagandowych oraz do różnych ciekawostek samego Heimkehra, które gdzieś tam pewnie jeszcze się znajdą |
Sens wątku jest jasny i oczywisty, no ale w końcu to Ty jesteś jego autorem, więc masz tu głos wiodący. |
|
Powrót do góry |
|
 |
admin Site Admin

|
Wysłany: Sro Kwi 16, 2014 1:58 pm Temat postu: |
|
|
Franczak1963 napisał: | Nic nie zamykamy, bo temat jest też do innych filmów propagandowych oraz do różnych ciekawostek samego Heimkehra, które gdzieś tam pewnie jeszcze się znajdą |
Wątek pozostanie otwarty do dyskusji na temat filmu. Wszelkie posty off-topic bądź dalsze rozważania o możliwości emisji będą skutkowały jego zamknięciem.
Pozdrawiam
Administrator |
|
Powrót do góry |
|
 |
chojrak

|
Wysłany: Sro Kwi 16, 2014 2:21 pm Temat postu: |
|
|
Swoją drogą życie forumowicza nie jest usłane różami...
Mat w jednym posunięciu! |
|
Powrót do góry |
|
 |
wit69

|
Wysłany: Sro Kwi 16, 2014 7:39 pm Temat postu: |
|
|
@chojrak-wszelkie moje wyjaśnienia złożyłem już Adminowi i żadnych niejasności w tej sprawie nie stwierdził.Nakreśliłem opisowo co oglądałem.Zresztą od samego początku nie twierdziłem że oglądałem"hitlerowski film fabularny",a jedynie "hitlerowski film propagandowy" (jak się okazało montażowy,wpleciony w materiały polskiej produkcji).Na początku tego filmu-materiału był tytuł "Wieczny Żyd".Sprawa wyjaśniona.Nie wiem po co jeszcze prowokujesz i zarzucasz mi jakieś rozmijanie się z prawdą,jakbym nie wiedział co oglądałem,albo próbował wmawiać że oglądałem coś czego nie było na antenie. _________________ "W try miga cię przeflancuję do Tworek..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
chojrak

|
Wysłany: Czw Kwi 17, 2014 9:37 am Temat postu: |
|
|
wit69 napisał: | Sprawa wyjaśniona.Nie wiem po co jeszcze prowokujesz i zarzucasz mi jakieś rozmijanie się z prawdą,jakbym nie wiedział co oglądałem,albo próbował wmawiać że oglądałem coś czego nie było na antenie. |
Owszem sprawa jest wyjaśniona. Niestety mało pomyślnie dla Ciebie.
Wbrew Twoim zapewnieniom, filmu rzeczonego NIE WIDZIAŁEŚ (przynajmniej nie w Kino Polska).
I nie prowokuję tu nikogo, stwierdzam po prostu goły fakt.
To nie ja wiję się przecież w ekwilibrystycznych próbach udowodnienia, że było coś, czego nie było...
Pomyliłeś się - OK. Zdarza się każdemu. Ale podobnie jak w "sprawie biografii Hitlera", palnąłeś coś z czego identycznie jak tu nie dajesz rady się wykaraskać... Nie lepiej powiedzieć: "Sorry, pomyliłem się"?
wit69 napisał: | Zresztą od samego początku nie twierdziłem że oglądałem"hitlerowski film fabularny",a jedynie "hitlerowski film propagandowy" |
No i tu się kochanieńki nieco mylisz, bo podałeś (cytuję całe Twoje zdanie):
Cytat: | KP pokazywała jakiś czas temu hitlerowski film propagandowy "Wieczny Żyd" i jakoś nikt z tego powodu nie ucierpiał. |
A to, jak już wiemy nie jest prawdą.
Taki argument w dyskusji o możliwości emisji "Heimkehr" (gdyby oczywiście był prawdziwy) rzeczywiście miałby sens. Skoro dało się wyemitować jeden, to czemu nie drugi? Tak się jednak składa, że ten argument upadł...
I to by było na tyle. |
|
Powrót do góry |
|
 |
admin Site Admin

|
Wysłany: Czw Kwi 17, 2014 10:13 am Temat postu: |
|
|
Myślę, że wszyscy już sobie wszystko wyjaśnili, teraz dajmy sobie czas na przemyślenia, powiedzmy 2 tygodnie.
Jeżeli w międzyczasie ktoś będzie miał ochotę na merytorycznego posta w temacie, proszę o PM.
Pozdrawiam
Administrator |
|
Powrót do góry |
|
 |
Franczak1963

|
Wysłany: Czw Sty 29, 2015 9:08 pm Temat postu: |
|
|
Plakatu z tego filmu chyba jeszcze nie było
http://static1.stopklatka.pl/library/D9/ED/121525407.jpg/1.0/121525407.jpg
Jako że w tym temacie było nieco o aktorach grających podczas okupacji, to uzupełnię coś o Stanisławie Igarze.
E-teatr podaje, że debiutował w marcu 1945 roku w Teatrze Popularnym w Warszawie. Otóż było to na pewno wcześniej. Igar wstępował już w jawnym Teatrze Nowości w kwietniu 1944 w spektaklu 'Kobieta bez skazy". Rolę główną miała w nim znana z Heimkehra - Hanna Chodakowska.
Miesiąc potem z tym spektaklem zespół pojechał do Krakowa by wystąpić "w barwach" innego jawnego teatru - Maska. Co ciekawe występu w nim uniknął Tadeusz Białoszczyński, który poszedł do szpitala na operację.
Igar zresztą miał pewne problemy po wojnie. Doniósł na niego Jan Świderski jakoby Igar pracował w niemieckim radio. Igar w związku z tym oszczerstwem wystosował pismo do lubelskiego ZASP. Pozew jednak oddalono gdyż Igar nie był członkiem ZASP, ale z zarzutów Świderskiego go uwolnił. Nie omieszkano mu jednak tego występu (było ich 4) w Krakowie wypomnieć i zablokowano członkostwo w ZASP do 1950 roku.
Sam potem tłumaczył, że po wyrobieniu Erlaubnisskarty w lutym podjął pracę najpierw w teatrze amatorskim we Włochach. _________________ "Prawdziwych Polaków nie można kupić" Żołnierzom wyklętym |
|
Powrót do góry |
|
 |
chojrak

|
Wysłany: Czw Sty 29, 2015 9:29 pm Temat postu: |
|
|
Plakat, można powiedzieć taki sobie.
Jakiś melodramat, czy co?
Juz ciekawszy jest ten "Heimkehr", też trójkącik (ich dwóch- ona jedna), ale przynajmniej kolorowy! I pełen emocji! A tu...?
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Franczak1963

|
Wysłany: Czw Sty 29, 2015 10:17 pm Temat postu: |
|
|
Popraw plakat bo coś nie poszło.
W Heimkerze propozycję zagrania od Gustawa Ucickiego miała również Irma Kozłowska (tylko dwie role w filmie i aż 30 lat pomiędzy), lecz ją odrzuciła. _________________ "Prawdziwych Polaków nie można kupić" Żołnierzom wyklętym |
|
Powrót do góry |
|
 |
chojrak

|
Wysłany: Czw Sty 29, 2015 10:24 pm Temat postu: |
|
|
Franczak1963 napisał: | Popraw plakat bo coś nie poszło.
|
A co sie dzieje?
U mnie wygląda zupełnie koszer... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Franczak1963

|
|
Powrót do góry |
|
 |
chojrak

|
|
Powrót do góry |
|
 |
haku32
|
Wysłany: Czw Sty 29, 2015 10:42 pm Temat postu: |
|
|
To samo
Może trzeba być zarejestrowanym użytkownikiem?
Odświeżyłem i już w porządku. Na forum też się już zmieniło. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|