Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
wojtek b'ham

|
Wysłany: Czw Lip 12, 2007 10:40 pm Temat postu: Re |
|
|
waldemar napisał: | A jak zmarł Mieczysław Czechowicz? A Henryk Bąk? |
Co tydzien w Tele Tygodniu jest ciekawa rubryka, zwykle wspomnienia sa tam o aktorach. Ostatnio pisalo o Baku. Nie wiem czy jeszcze znajde. Ogolnie Bak podupadl na zdrowiu na poczatku lat 80tych. Trafil do domu aktora w Skolimowie. I tam ponoc sie pograzal w samotnosci. Po prostu jak to sie mowi "opuszczony przez wszystkich". |
|
Powrót do góry |
|
 |
adi

|
Wysłany: Czw Lip 12, 2007 10:59 pm Temat postu: |
|
|
Dorzucę tutaj Krzysztofa Milkowskiego, który zginął na planie filmowym podczas kręcenia scen batalistycznych w filmie "Przeprawa". |
|
Powrót do góry |
|
 |
adi

|
Wysłany: Czw Lip 12, 2007 11:08 pm Temat postu: |
|
|
Waldemar Goszcz, który miał mniej szczęścia niż Radek Pazura. Jechali razem samochodem i w okolicy Ostródy rozbili się, Waldek zginął a Radek jakoś się wykaraskał, choć długo się leczył. |
|
Powrót do góry |
|
 |
waldemar
|
Wysłany: Pią Lip 13, 2007 12:06 am Temat postu: |
|
|
Tak, Goszcza mi bardzo szkoda. świetna rola zakochanego Adama w "Adam i Ewa". To jeden z nielicznych współczesnych seriali, do którego mam wielki sentyment. |
|
Powrót do góry |
|
 |
nalogowiec

|
Wysłany: Pią Lip 13, 2007 12:22 am Temat postu: |
|
|
Jak ja do tych zab...
 _________________ "Nie ze mną te numery Brunner"
Ostatnio zmieniony przez nalogowiec dnia Sro Lis 23, 2011 3:20 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
waldemar
|
Wysłany: Pią Lip 13, 2007 12:43 am Temat postu: |
|
|
A na co zmarł Zdzisław Leśniak i gdzie jest pochowany? Bo wiem, że urodził się w Nowej Rudzie na Dolnym śląsku. |
|
Powrót do góry |
|
 |
wojtek b'ham

|
Wysłany: Pią Lip 13, 2007 12:44 am Temat postu: Ford |
|
|
Przypomnial mi sie Krzysztof Kolbasiuk. Zmarly niedawno. Tez przedwczesnie. Stanislaw Zaczyk tez nie zyl za dlugo bo tylko 62 lata.
Co do Forda to co do przyczyny smierci nie znam, ale chetnie poznam. W artykule pisze tyle: "Sam Ford, który naprawdę nazywał się Mosze Lifszyc i pochodził z żydowskiej rodziny, stał się ofiarą czystek marca '68 – upokorzony, pozbawiony stanowiska wyjechał na Zachód. W 1980 roku popełnił samobójstwo w tanim motelu na Florydzie, co w Polsce odnotowano jednym zdaniem w „Przekroju”." Link: http://witryna.czasopism.pl/gazeta/artykul.php?id_artykulu=315 |
|
Powrót do góry |
|
 |
waldemar
|
Wysłany: Pią Lip 13, 2007 12:54 am Temat postu: |
|
|
Myślałem Wojtku, że to tylko ja nie śpię o tej porze, ale widzę, że Ty także... A Zaczyka uwielbiałem. świetna rola w "Stawce" i w różnych "Kobrach". |
|
Powrót do góry |
|
 |
jast-50
|
Wysłany: Pią Lip 13, 2007 9:16 am Temat postu: aktorzy zmarli tragicznie lub przedwcześnie |
|
|
Czy ktoś może wie coś na temat przedwczesnej śmierci popularnego aktora lat 70 ,80 - Zbigniewa Bielskiego. Anna Szczepaniak młoda aktorka znana między innymi z serialu "Daleko od szosy" podobno zmarła śmiercią samobójczą w 1979 roku.. _________________ jast |
|
Powrót do góry |
|
 |
BoBer

|
Wysłany: Pią Lip 13, 2007 11:42 am Temat postu: Aleksander Ford |
|
|
Po kampanii antysemickiej w 1968 roku Aleksandra Forda pozbawiono możliwości podjęcia jakiejkolwiek pracy artystycznej. Wyjechał zagranicę z żoną Elinor i trójką dzieci, osiedli w Kopenhadze. Ford kilka razy starał się uzyskać zgodę władz na powrót do Polski - w latach 70. odmówiono mu po raz kolejny. Na obczyĽnie wegetował, miał ograniczone możliwości realizowania filmów; wystawił w Kopenhadze dobrze przyjętą sztukę o Januszu Korczaku. Komplikowała się jego sytuacja osobista - separacja z żoną, jej wyjazd z dziećmi do USA, rozwód, problemy finansowe. Ford załamał się - nie mógł ponadto znieść braku pracy artystycznej i możliwości powrotu do Polski. Odwiedził rodzinę na Florydzie i tam - w Naples - popełnił samobójstwo. Miało to miejsce 4 kwietnia 1980 roku.
Historię tę przedstawił Jerzy Janicki w filmie dokumentalnym "Kochany i nienawidzony" (2002). |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kwinto

|
Wysłany: Pią Lip 13, 2007 12:08 pm Temat postu: Re: Aktorzy zmarli tragicznie lub przedwczesnie |
|
|
jast-50 napisał: | Anna Szczepaniak młoda aktorka znana między innymi z serialu "Daleko od szosy" podobno zmarła śmiercią samobójczą w 1979 roku.. |
wojtek wspominał na poczatku o tym:
wojtek b'ham napisał: |
- Anna Szczepaniak (1951-1979) - samobojstwo, ogolnie z tego co czytalem nie wesola historia jej zycia w ostatniej fazie
|
_________________ Jestem...muzykiem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kwinto

|
Wysłany: Pią Lip 13, 2007 12:10 pm Temat postu: Re: Aleksander Ford |
|
|
BoBer napisał: | Po kampanii antysemickiej w 1968 roku Aleksandra Forda pozbawiono możliwości podjęcia jakiejkolwiek pracy artystycznej. Wyjechał zagranicę z żoną Elinor i trójką dzieci, osiedli w Kopenhadze. Ford kilka razy starał się uzyskać zgodę władz na powrót do Polski - w latach 70. odmówiono mu po raz kolejny. Na obczyĽnie wegetował, miał ograniczone możliwości realizowania filmów; wystawił w Kopenhadze dobrze przyjętą sztukę o Januszu Korczaku. Komplikowała się jego sytuacja osobista - separacja z żoną, jej wyjazd z dziećmi do USA, rozwód, problemy finansowe. Ford załamał się - nie mógł ponadto znieść braku pracy artystycznej i możliwości powrotu do Polski. Odwiedził rodzinę na Florydzie i tam - w Naples - popełnił samobójstwo. Miało to miejsce 4 kwietnia 1980 roku.
Historię tę przedstawił Jerzy Janicki w filmie dokumentalnym "Kochany i nienawidzony" (2002). |
straszne!...niewiedziałem o tym. Jak to można zaszczuć człowieka...  _________________ Jestem...muzykiem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Wacuś
|
Wysłany: Pią Lip 13, 2007 12:26 pm Temat postu: |
|
|
BoBer, reżyserem filmu "Kochany i nienawidzony" nie jest Jerzy Janicki
(wielki miłośnik Lwowa) ale nasz wspaniniały Stanisław Janicki(!)  |
|
Powrót do góry |
|
 |
wojtek b'ham

|
Wysłany: Pią Lip 13, 2007 2:04 pm Temat postu: Anna Szczepaniak, Lomnicki, Michal Gazda |
|
|
Co do Anny Szczepaniak chodzilo o zawod milosny. Zostala porzucona przez kogos (i tez nie wiem czy nie chodzi o jakiegos aktora) czy cos takiego. I tez nie wiem czy to nie byl jakis lekko prowadzacy sie Pan. Glowy nie daje. Pamietam ze o tym czytalem i chyba o to chodzilo. Jak cos czekam na poprawienie mnie.
A co do przedwczesnych smierci to nikt nie wspomnial chyba o Tadeuszu Lomnickim. Swoje lata mial, ale jaka smierc.
Byl jeszcze aktor Michal Gazda (1927-1969) zginal w wypadku samochodowym. W tym czasie byl chyba w ogole mezem Barbary Krafftowny. Gral min. w Orle, Rekopisie znalezionym w Saragossie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kwinto

|
Wysłany: Pią Lip 13, 2007 2:39 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: | A co do przedwczesnych smierci to nikt nie wspomnial chyba o Tadeuszu Lomnickim. Swoje lata mial, ale jaka smierc. |
o takiej marzy chyba każdy aktor...
culture.pl napisał: | Na tydzień przed premierą ("Król Lear") 22 lutego 1992 roku Tadeusz łomnicki zmarł podczas jednej z prób do tego przedstawienia... |
_________________ Jestem...muzykiem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|