|
Telewizja Kino Polska
Z dniem 06.06.2016r. zakończyło funkcjonowanie Oficjalne Forum Kino Polska, w związku z tym, z uwagi na chęć zintensyfikowania komunikacji Redakcji kanału Kino Polska ze swoimi widzami - zapraszamy uczestników Forum na fanpage Kino Polska na facebooku oraz na nowo powstałe Forum ‘Przyjaciół Kino Polska’: www.polskiekino.com.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Jaro
|
Wysłany: Pią Wrz 28, 2007 11:14 pm Temat postu: |
|
|
Widzę że temat ożył, co bardzo mnie cieszy. Ja bym jeszcze dopisał Mariana łącza. Ulubiony aktor Jerzego Passendorfera, zagrał w wielu jego filmach m.in. w "Barwach walki", "Kierunek Berlin" czy "Janosiku". Poza tym świetne epizody w "Co mi zrobisz jak mnie złapiesz" (fantastyczny dialog z Józefem Nalberczakiem), "Alternatywach 4", oraz w serialu "Dom".
Dodam jeszcze Michała Szewczyka, który grał m.in. w "Końcu nocy", "Zamachu", "Sygnałach", potem m.in. w "Samochodziku i templariuszach" i "Kapitanie Sowie na tropie". _________________ Ja w ogóle nie lubię chodzić do kina. A szczególnie nie chodzę na filmy polskie w ogóle... |
|
Powrót do góry |
|
 |
karampuk
|
Wysłany: Sob Wrz 29, 2007 12:14 am Temat postu: |
|
|
Tak mi się jeszcze przypomniał Bogdan Baer - pamietam go głównie z "Czterdziestolatka" i "W labiryncie", ale ma przeciez na koncie wiele świetnych ról. |
|
Powrót do góry |
|
 |
karel

|
Wysłany: Sob Wrz 29, 2007 10:26 pm Temat postu: |
|
|
karampuk napisał: | Tak mi się jeszcze przypomniał Bogdan Baer - pamietam go głównie z "Czterdziestolatka" i "W labiryncie", ale ma przeciez na koncie wiele świetnych ról. |
Tak, np. "Ludzie z pociągu" Kutza albo serial "Lalka". _________________ My żyjemy!
http://rekonstrukcjablog.wordpress.com/
http://forum.polskiekino.com.pl/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
Franczak1963

|
Wysłany: Sob Wrz 29, 2007 11:43 pm Temat postu: |
|
|
Jak Baer to przede wszystkiem "Fucha" i "Czarodziej z Harlemu". Przynajmniej dla mnie  _________________ "Prawdziwych Polaków nie można kupić" Żołnierzom wyklętym |
|
Powrót do góry |
|
 |
noni
|
Wysłany: Wto Paź 02, 2007 9:09 pm Temat postu: |
|
|
I obowiązkowo Zdzisław (Bene) Rychter. Ilość ról, czy też epizodów, które zagrał jest powalająca
Wiekszość z nich zapada w pamięć. |
|
Powrót do góry |
|
 |
rogas86
Dołączył: 10 Lut 2007 Posty: 129 Skąd: Bystrzyca Kłodzka/Wrocław
|
Wysłany: Wto Paź 02, 2007 10:29 pm Temat postu: |
|
|
Myślę , że trzba tutaj wymienić również Mieczysławę ćwiklińską, wspaniałą przedwojenną aktorkę, której już samo pojawienie się na ekranie, powodowało pojawienie się uśmiechu na twarzy. Pani Miecia była wilką gwiazdą, lecz grała role jedynie drugoplanowe, lub nawet całkowicie poboczne. Jednak nie przeszkodziło jej to w zrobieniu z siebie legendy. Jest to jedna z bardziej rozpoznawalnych postaci polskiego kina przedwojennego. Warto dodać, że była ona angażowana do wilu filmów o różnej tematyce. Takie gwiazdy jak np. Barszczewska zrobiły przed wojną kilkanaście filmów, Mieczysława ćwiklińska zrobiła ich przed wojną 36!!!!. To chyba absolutny rekord. _________________ There is no gene for the human spirit |
|
Powrót do góry |
|
 |
tomski

|
Wysłany: Sro Paź 03, 2007 9:51 pm Temat postu: |
|
|
karampuk napisał: | A ja bym dodała jeszcze Józefa Nalberczaka. Najbardziej pamietam go z ról komediowych - kierowcy w "Brunecie wieczorową porą", robotnika w "Co mi zrobisz, jak mnie złapiesz" - pamiętacie jaki miał świetny dojazd do pracy? no i nauczyciela w "Daleko od szosy". Grywał też w filmach młodzieżowych - "Koniec wakacji", "Do przerwy 0:1". |
świetny aktor, genialne role i epizody zapadające w pamięć .
Debiutował w 1948 roku w filmie "Skarb". Prywatnie ponoć niezwykle ciepły i życzliwy człowiek. Bardzo lubiał piłkę nożną - często gościł na łazienkowskiej, na Legii.
KP przypomni "Skarb" 6 i 7 paĽdziernika. A wcześniej bo 4 paĽdziernika na TVP1 "Milioner" . _________________ ...w porządku...czekałem na większe rzeczy... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Jaro
|
Wysłany: Sro Paź 03, 2007 10:02 pm Temat postu: |
|
|
Nalberczak był też przyjacielem Tadeusza Janczara, razem rozpoczynali karierę w Teatrze Objazdowym I Armii WP, studiowali w Szkole Dramatycznej Janusza Strachockiego, razem zdawali egzamin eksternistyczny. Razem też występowali w teatrach m.in. w Rozmaitościach w Warszawie.
Nalberczak to przecież także "Jołki-połki" w "Czterech pancernych..." i klakier w "Hallo Szpicbródka, czyli ostatni występ króla kasiarzy". _________________ Ja w ogóle nie lubię chodzić do kina. A szczególnie nie chodzę na filmy polskie w ogóle... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Krępak Że Tak Powiem
|
Wysłany: Pon Paź 08, 2007 5:20 pm Temat postu: |
|
|
karel napisał: | Jaro napisał: | Wikipedia podaje, że podobno Pawlikowskiego w wielu filmach dubbingował Zygmunt Listkiewicz ("Człowiek na torze").
|
Ciekawe, nie słyszałem o tym. Ale w tych najsłynniejszych filmach z pewnością mówił własnym, niezwykle charakterystycznym. |
Jakoś nie słyszałem o Listkiewiczu, ale za to Pawlikowskiego dubbingował na pewno Niemczyk w Stawce oraz Holoubek(!) w Dzięciole.
A tak przy okazji, Niemczyk oprócz wielu świetnych ról głównych, miał całą masę epizodów, każde jego pojawienie się na ekranie, to było wydarzenie.
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Krępak Że Tak Powiem
|
Wysłany: Pon Paź 08, 2007 5:23 pm Temat postu: |
|
|
No i nie do końca zgodzę się w sprawie Henryka Bąka. To aktor, który zagrał sporo, również głównych ról. Wystarczy wspomnieć pokazywanych niedawno "Dyrektorów", czy "Najważniejszy dzień życia", "Hazardzistów". |
|
Powrót do góry |
|
 |
waldemar
|
Wysłany: Pon Paź 08, 2007 8:18 pm Temat postu: |
|
|
No, Nalberczak zagrał też kierowcę dużego Fiata w "Brunecie". Madziu, nie czekaj z obiadem, ja dziś będę póĽniej... |
|
Powrót do góry |
|
 |
waldemar
|
Wysłany: Pon Paź 08, 2007 8:20 pm Temat postu: |
|
|
Osobiście, na Henryka Bąka nie dam złego słowa powiedzieć. |
|
Powrót do góry |
|
 |
piotrekpg
|
Wysłany: Nie Paź 14, 2007 7:24 am Temat postu: |
|
|
Zadziwiające,ale tak naprawdę aktorką drugiego planu była Kalina Jędrusik.No,może przez chwilę w genialnym filmie niemieckim "Hotel Polanów" była niekwestionowaną gwiazdą...Tyle że te małe role Kaliny zawsze były genialne.Kalina Jędrusik...
Kalina Jędrusik jako Zuckerowa - miara jej talentu i aktorskiej odwagi.Tak, odwagi.Powiedziała mi kiedyś : "Dlaczego patrzycie na Zuckerową i mówicie o mojej intymności?Ta rola była efektowna,żeby nie powiedzieć efekciarska.Takie było nasze z reżyserem założenie...Jestem aktorką.Potrafię zagrać psa i kota,starą babę i dziwkę..."
Bo Kalina Jędrusik była fascynującą kobietą.Bo Kalina Jędrusik była genialną aktorką.I tyle... |
|
Powrót do góry |
|
 |
karampuk
|
Wysłany: Nie Paź 14, 2007 11:14 am Temat postu: |
|
|
Przypomniał mi się jeszcze Włodzimierz Boruński, nie zagrał w wielu filmach, a pamiętam go głównie jako sąsiada Karwowskich w "Czterdziestolatku", Szumana z "Lalki" i krawca w "Zazdrości i medycynie". Ale przede wszystkim - z "Polskich dróg". Genialna rola żyda szukającego opiekunów dla swojej wnuczki i popełniającego potem samobójstwo w restauracji - wzruszająca scena. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Jaro
|
Wysłany: Nie Paź 14, 2007 12:52 pm Temat postu: |
|
|
Stanisław Milski - fantastyczny aktor, grał przeważnie role drugoplanowe, chociaż zagrał też duże rolę w "Celulozie" Kawalerowicza, "Miasteczku" Drobaczyńskiego, łęskiego i Dziedziny, "Faraonie" Kawalerowicza, "Hrabinie Cosel" Antczaka. Ale epizody też grał świetne, wystarczy wspomnieć fantastyczne rolę w "Popiele i diamencie", "Dziś w nocy umrze miasto", "Pętli", "Gdzie jest generał", "Nie lubię poniedziałku". _________________ Ja w ogóle nie lubię chodzić do kina. A szczególnie nie chodzę na filmy polskie w ogóle... |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|