|
Telewizja Kino Polska
Z dniem 06.06.2016r. zakończyło funkcjonowanie Oficjalne Forum Kino Polska, w związku z tym, z uwagi na chęć zintensyfikowania komunikacji Redakcji kanału Kino Polska ze swoimi widzami - zapraszamy uczestników Forum na fanpage Kino Polska na facebooku oraz na nowo powstałe Forum ‘Przyjaciół Kino Polska’: www.polskiekino.com.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Wojtek KinOFFteka
|
Wysłany: Wto Sty 03, 2006 10:57 am Temat postu: Młodzi reżyserzy vs. Polski Instytut Sztuki Filmowej |
|
|
Witam!
Ciekaw jestem, jak z perspektywy absolwentów i studentów polskich szkół filmowych wygląda cała sytuacja z Polskim Instytutem Sztuki Filmowej - w oficjalnych wypowiedziach przyszłość rysuje się bardzo optymistycznie, wręcz sielankowo. Czy tak jest w rzeczywistości? Może ktoś z Was zechciałby się podzielić swoimi nadziejami na 2006 rok, związanymi z działalnością tej instytucji? Może już ktoś złożył tam swoje projekty? Z jaką spotkały się reakcją?
Pozdrawiam
Wojtek |
|
Powrót do góry |
|
 |
R.W. Gość
|
Wysłany: Czw Sty 05, 2006 5:48 pm Temat postu: |
|
|
Niedawno znajoma napotykając na reklame szkoły Lindy zareagowala niezbyt ładnie twierdzac że "herbowa" szkoła filmowa to tylko na pokaz i na kasę jest nastawiona. Szybciutko ją skarciłem. Dla mnie jakoś tak bardziej cennym się wydaje to czego można nauczyć się w przywatnej szkole uznanej persony niż to co POWINNA dawać łódzka filmówka. o RANY, A JAKIE BYłO PYTANIE? )
A właściwie to dlaczego mi sie wydaje że waga łódzkiej filmówki jakoś przez ostatnie lata spadła? Wydaje mi sie..? aktor |
|
Powrót do góry |
|
 |
Wojtek KinOFFteka
|
Wysłany: Pią Sty 06, 2006 10:41 am Temat postu: |
|
|
No coż, trochę nie na temat, ale i tak odpowiem. Warszawska szkoła filmowa Lindy i ślesickiego to dwuletni kurs dla aktorów, reżyserów i operatorów. Szkoła nie uczy teorii, skupia się tylko i wyłącznie na praktyce - przygotowuje do wejścia w zawód tych, którzy nie mają czasu na pięcioletnie studia.
W lutowych Młodych kadrach będziemy pokazywać dwie etiudy wyreżyserowane przez studentów Szkoły: 17.02 "Janek" Renaty Gabryjelskiej i 18.02 "Swami omkarananda" Artura Gabrysiaka. Będzie je wtedy można porównać z etiudami z łódzkiej filmówki.
Odnosząc się do Pana pytania, nie sądzę, żeby poziom łódzkiej filmówki w ostatnich latach się obniżył. Proszę spojrzeć chociażby na sukcesy "Melodramatu" Filipa Marczewskiego, który prawdopodobnie zostanie nominowany do studenckiego Oscara, czy "Kontrolera" Petera Vogta (emisja w Młodych kadrach 10.02) - znakomitej etiudy z Arturem Barcisiem w roli głównej, która była pokazywana na całym świecie.
Problem z łodzią polega na tym, że bardzo trudno było po niej znaleĽć pracę - co w najbliższym czasie ma się zmienić (przede wszystkim dzięki Instytutowi). Wtedy jej absolwenci, dysponując odpowiednimi budżetami, będą mogli pokazać, na co naprawdę ich stać.
Pozdrawiam
Wojtek |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|