Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Franczak1963

|
Wysłany: Nie Kwi 03, 2016 11:59 pm Temat postu: Filmy Romana Wionczka |
|
|
Chciałbym by i ten rezyser doczekal sie tematu na jedynym i najlepszym forum filmowym w naszym kraju, wiec zakladam
Wciaz nie moge (nie tylko ja zapewne) doczekac sie emisji filmu Generał Berling...
To tu, to tam (oczywiscie niestety nie w tv, ale kto dziś ogląda tv?) mozemy obejrzec bardzo interesujacy obraz Godnosc. Jak dzis odbieracie ten film?
Z pewnoscia sztandarowym dzielem Wionczka byla seria o Enigmie z bardzo dobrą muzyką. _________________ "Prawdziwych Polaków nie można kupić" Żołnierzom wyklętym |
|
Powrót do góry |
|
 |
karel

|
Wysłany: Pon Kwi 04, 2016 7:48 am Temat postu: Re: Filmy Romana Wionczka |
|
|
Franczak1963 napisał: | ( ale kto dziś ogląda tv?) |
Parę osób by się znalazło...
"Tajemnicę Enigmy" oglądałem kiedyś z przyjemnością, a z pozostałych filmów Wionczka najwyżej cenię "Haracz szarego dnia". _________________ My żyjemy!
http://rekonstrukcjablog.wordpress.com/
http://forum.polskiekino.com.pl/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
rafal dajbor
|
Wysłany: Pon Kwi 04, 2016 9:32 am Temat postu: Re: Filmy Romana Wionczka |
|
|
Franczak1963 napisał: | Wciaz nie moge (nie tylko ja zapewne) doczekac sie emisji filmu Generał Berling... |
Nie tylko Ty, ja też.
Podobnie jak z radością przywitałbym emisje seryjnych Teatrów Telewizji "Przed burzą" i "Jałta 1945" w reż. Wionczka. _________________ ...i zdanżam na czas proszę pana! www.mariuszgorczynski.pl
http://forum.polskiekino.com.pl - nasze forum w nowym miejscu |
|
Powrót do góry |
|
 |
Cfeter

|
Wysłany: Czw Kwi 07, 2016 2:04 pm Temat postu: |
|
|
Roman Wionczek to jeden z niewielu reżyserów-dokumentalistów,którzy tematykę historyczną prezentowali także w formie fabularnej.Inny taki przykład to duet Mieczysław Sroka-Lucyna Smolińska.
Bardzo cenię "Sekret Enigmy" i "Haracz szarego dnia".
Wielka szkoda,że widowiska teatralne które zrealizował leżą gdzieś na półkach i grzęzną."Przed burzą" choćby ma aż osiem części (!).
Emisji telewizyjnego filmu "Padalce" też sobie nie przypominam..Podobnie filmu "A żyć trzeba dalej".
Filmy "Godność" i "Czas nadziei" oceniam dość słabo. _________________ "Okrutne i smutne jest życie gdy świadomość odgadnie tendencyjną działalność duszy i ciała twego"
Helmut Nadolski,"Requiem dla van Gogha" |
|
Powrót do góry |
|
 |
Paj-Chi-Wo
|
Wysłany: Czw Kwi 07, 2016 2:31 pm Temat postu: |
|
|
Cfeter napisał: | Bardzo cenię "Sekret Enigmy" |
Sekret Enigmy to mocny tytuł a Tajemnica Enigmy to jeden z moich lepszych seriali. Ale nic więcej tego reżysera nie oglądałem.
A możecie polecicie mi coś podobnego? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Franczak1963

|
Wysłany: Czw Kwi 07, 2016 4:42 pm Temat postu: |
|
|
Coś podobnego do niego to na seriale Konica Pogranicze w ogniu (na pewno) i 1944 (być może), ale ten drugi to kolejny półkownik i nikt go chyba nie widział...
Kwestię wyboru też mogłaby nadać np. TVP Historia, bo tam one się nadają idealnie. _________________ "Prawdziwych Polaków nie można kupić" Żołnierzom wyklętym |
|
Powrót do góry |
|
 |
rafal dajbor
|
Wysłany: Pon Maj 09, 2016 11:34 pm Temat postu: |
|
|
Dla mających rozkodowane kanały Canal+ - piątek, 13 maja, godzina 7.40, Canal+ Seriale - "Czas nadziei" Romana Wionczka.  _________________ ...i zdanżam na czas proszę pana! www.mariuszgorczynski.pl
http://forum.polskiekino.com.pl - nasze forum w nowym miejscu |
|
Powrót do góry |
|
 |
Holt_

|
Wysłany: Sob Maj 21, 2016 5:56 pm Temat postu: Re: Filmy Romana Wionczka |
|
|
Franczak1963 napisał: | To tu, to tam (oczywiscie niestety nie w tv, ale kto dziś ogląda tv?) mozemy obejrzec bardzo interesujacy obraz Godnosc. Jak dzis odbieracie ten film?
|
Wcale nie tak źle.
Kiedyś był uważany, zresztą nie bez podstaw, za propagandówkę i za szkalowanie bohaterów Solidarności.
Dziś, kiedy przez 25 lat oglądaliśmy live, jak ci bohaterowie skaczą sobie do gardeł, okładają się teczkami, wzajemnie opluskwiają - nie za bardzo mam podstawy do tego, że nie mogli się w taki czy inny sposób odnosić do związkowców z tzw "branżowców".
Ciekawe swoją drogą, że kiedy wpisuje się w Google nazwiska Mateńki i Arenta, nie można znaleźć praktycznie niczego na temat wydarzeń z kopalni w Szczygłowicach. Najwyraźniej niezależnie od filmu Wionczka nikt dziś tych zdarzeń nie traktuje jako powodu do dumy.... _________________ Film to życie, z którego wymazano plamy nudy. - A. Hitchcock |
|
Powrót do góry |
|
 |
|