Telewizja Kino Polska

Z dniem 06.06.2016r. zakończyło funkcjonowanie Oficjalne Forum Kino Polska, w związku z tym, z uwagi na chęć zintensyfikowania komunikacji Redakcji kanału Kino Polska ze swoimi widzami - zapraszamy uczestników Forum na fanpage Kino Polska na facebooku oraz na nowo powstałe Forum ‘Przyjaciół Kino Polska’: www.polskiekino.com.pl

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja  ProfilProfil IkonkaZaloguj się, by sprawdzić wiadomości ZalogujZaloguj 

Rzeź Wołyńska Smarzowskiego
Idź do strony 1, 2, 3 ... 24, 25, 26  Następny

To forum jest zablokowane, nie możesz pisać dodawać ani zmieniać na nim czegokolwiek   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum Telewizja Kino Polska Strona Główna -> Kino Polska Kino, telewizja, film...
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
rusel

PostWysłany: Sro Sie 28, 2013 9:39 pm    Temat postu: Rzeź Wołyńska Smarzowskiego Odpowiedz z cytatem

Bedzie sie dzialo....moze Stuhr wystapi?

Wojciech Smarzowski w rozmowie z Programem I Polskiego Radia oświadczył, że zaczyna prace nad scenariuszem filmu opowiadającego o rzezi wołyńskiej. Reżyser "Róży" chce następnie zrealizować film według swojego scenariusza.

Zainspirowały reżysera dokumenty, dotyczące rzezi wołyńskiej. Powiedział: "Jak wpiszemy w internecie hasło "rzeź wołyńska" czy "ludobójstwo na Kresach" zawsze wyskakują nam te same zdjęcia. Chciałbym kilka z nich ożywić, to znaczy zrobić wokół nich sceny, odnieść się do konkretu".

Rozdzielam Banderowców od Ukraińców. Będzie tam również o akcjach odwetowych Polaków. Ten film będzie uwierał. Przede mną też dość duże wyzwanie - przyznaje reżyser. Smarzowski dodaje, że "chciałby, aby film dotyczył całych Kresów", a nie tylko rzezi wołyńskiej. Akcja filmu miałaby się rozgrywać w latach 1943-1944, a epilog - w 1945 roku.

Smarzowski nie wyklucza, że do pracy nad filmem zaprosi również ukraińskiego reżysera, "gdyby był jakiś dobry reżyser z Ukrainy".

Ostatnio zmieniony przez rusel dnia Sro Sie 28, 2013 10:30 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
weteran_pl
Banned

PostWysłany: Sro Sie 28, 2013 10:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W tytule wątku jest błąd: Smażowski...

Ten w/w wywiad z Wojciechem Smarzowskim , jest do wysłuchania w podcastach PR:
http://www.polskieradio.pl/7/160/Artykul/904672,Wojciech-Smarzowski-chcialbym-ozywic-zdjecia-rzezi-wolynskiej
Powrót do góry
rusel

PostWysłany: Sro Sie 28, 2013 10:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

juz nie ma.
Powrót do góry
MarianPaz

PostWysłany: Sro Sie 28, 2013 10:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam nadzieję że znajdą się producenci i faktyczni będzie to kolejny film Wojtka Smarzowskiego, bo kto jak nie on nadaje się do tego tematu. Smile
Powrót do góry
karel

PostWysłany: Czw Sie 29, 2013 7:42 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Niech kręci. Te wydarzenia zasługują na film. Tylko dobry. Mam natomiast wątpliwości czy Smarzowskiemu uda się zaprosić do współpracy jakiegoś ukraińskiego reżysera czy aktorów. Już przy "Ogniem i mieczem" Hoffman nie miał tak łatwo i np. Bohdanowi Stupce wypominano na Ukrainie, że zagrał w tym filmie. A powieść Sienkiewicza to przecież "małe miki" przy sprawie Wołynia.
Smarzowski jest raczej twórcą nie z mojej bajki, ale kibicuję mu, by się to przedsięwzięcie powiodło.

http://rekonstrukcjablog.wordpress.com/

http://forum.polskiekino.com.pl/
Powrót do góry
Ludor

PostWysłany: Wto Sty 14, 2014 9:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

http://www.rmf24.pl/kultura/news-wojtek-smarzowski-dla-rmf-fm-ciagle-robie-ten-sam-film-moze-,nId,1088676

Kilka nowych wiadomości. Film będzie nosił tytuł Nienawiść
Powrót do góry
MarianPaz

PostWysłany: Sro Lut 26, 2014 10:21 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Wojciech Smarzowski odwiedził skansen. Chce tu kręcić film.

- Jesteśmy po wstępnych rozmowach. Podoba nam się ten pomysł, bo zależy nam, żeby pokazać skansen, ale w tej chwili nie jestem w stanie powiedzieć nic więcej. Nie wiemy jeszcze, ile scen i w których obiektach miałoby powstać u nas - mówi Mirosław Korbut, dyrektor Muzeum Wsi Lubelskiej. Jak dodaje, więcej może być wiadomo w marcu. Wtedy kierownik produkcji ma się skontaktować z szefami muzeum.
http://www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20140226/LUBLIN/140229639
Mam nadzieję że nic nie pokrzyżuje planów realizacji tego filmu.
SORGE

PostWysłany: Sro Lut 26, 2014 11:20 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Po obejrzeniu jego filmów, a zwłaszcza ostatniego ja jestem na NIE.

Bo z góry wiem (taki genialny jestem) Wink :
- Kto zagra i jak zagra.
- Na co będzie położony nacisk: brutalność scen, morze krwi, siekiery (obowiązkowo), gwałty, drobiazgowo pokazane rany cięte i szarpane, a także ropiejące. "Bród, smród i ubóstwo".
- Podłoże historyczne i psychologiczne pokazane na zasadzie: "im płycej tym lepiej."

W kinie Smarzowskiego obowiązuje generalna zasada: Ma być dużo "mięsa", aż do obrzydzenia. Przekaz ma być prosty i maksymalnie szokujący przez swoje zezwierzęcenie.

Ja wiem jaki zrobi film ... i mnie to dzieło już NUDZI - nim powstało. Laughing
Dlatego z góry jestem na NIE.

Ten tekst zostawię. Zobaczymy za rok czy dwa jeśli film powstanie ile z tego się sprawdziło. Dobrze?
Powrót do góry
MarianPaz

PostWysłany: Sro Lut 26, 2014 11:36 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tylko dziwne że jakimś cudem np "Róża" została okrzyknięta wybitnym filmem. Rozumiem że masz jakieś zastrzeżenia do aktorów typu Dorociński, Więckiewicz, Dziędziel, Jakubik, Kulesza, Preis czy Lubos.

A przy okazji jak film o rzezi wołyńskiej możne nie być brutalny?

Ja jestem jak najbardziej na TAK, bo nie ma lepszego reżysera do tego tematu.
SORGE

PostWysłany: Sro Lut 26, 2014 11:46 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

MarianPaz napisał:
Tylko dziwne że jakimś cudem np "Róża" została okrzyknięta wybitnym filmem.

Przez kogo? Przez nasze lokalne środowisko (wzajemnej adoracji) + 1 nagroda z Tallina? I to za okres gdzie naprawdę nasza kinematografia nie "wypociła" nic lepszego? Daj spokój...

MarianPaz napisał:

Rozumiem że masz jakieś zastrzeżenia do aktorów typu Dorociński, Więckiewicz, Dziędziel, Jakubik, Kulesza, Preis czy Lubos.

Nic. Prócz tego, że zbyt często są obsadzani przez tego reżysera. Oglądanie ciągle tych samych twarzy w podobnie brutalnych okolicznościach powoduje, że kreowane przez nich postaci tracą na wiarygodności. Są przewidywalne tak samo jak reżyser.

MarianPaz napisał:

A przy okazji jak film o rzezi wołyńskiej możne nie być brutalny?

Czy film o mordzie w Katyniu był bardzo brutalny?
Czy film o Holokauście (Lista Schindlera) był "mięsny" i obrzydliwy?
Kwestia klasy reżysera i jego fantazji. Fantazję Smarzowskiego znam. Wiem na co go stać... niestety. Dlatego jestem na NIE.
Powrót do góry
MarianPaz

PostWysłany: Sro Lut 26, 2014 12:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja nie oczekuję nagród ze świata, w przeciwieństwie do Ciebie. Jeśli mierzyć wartość filmu sukcesem zagranicznym to np Wodzirej jest słabym działem.

Co do aktorów to ja nie czuję żadnego przesytu gdyż nie ma filmu w którym grali by wszyscy.

A co do filmów o wojnie to ja akurat jestem zwolennikiem pokazywania pełni brutalności tamtych czasów jak choćby w "Idź i patrz". Osobiście bardzo żałuję że Spielberg wyprzedził Kubricka w filmie o holocauście przez co ten drugi zrezygnował z kręcenia.

W Katyniu ludzi rozstrzeliwano, na Wołyniu dokonano rzezi.

"Pamięci tysięcy Polaków, rodaków z Kresów Wschodnich, ofiar rzezi ukraińskiej, w latach 1939-1947, okrucieństw niemających sobie podobnych. Duchowieństwu, ojcom i matkom, starcom, młodzieży i dzieciom, zastrzelonym, zarżniętym, zarąbanym siekierami, zakłutym widłami, przerzynanym piłami, obdzieranym ze skóry, żywcem spalonym, rozdzieranym, z obciętymi kończynami i z wyłupanymi oczami, tylko za to, że byli Polakami. Rodacy” Tablica pamięci ofiar
SORGE

PostWysłany: Sro Lut 26, 2014 12:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

MarianPaz napisał:

"Pamięci tysięcy Polaków, rodaków z Kresów Wschodnich, ofiar rzezi ukraińskiej, w latach 1939-1947, okrucieństw niemających sobie podobnych. Duchowieństwu, ojcom i matkom, starcom, młodzieży i dzieciom, zastrzelonym, zarżniętym, zarąbanym siekierami, zakłutym widłami, przerzynanym piłami, obdzieranym ze skóry, żywcem spalonym, rozdzieranym, z obciętymi kończynami i z wyłupanymi oczami, tylko za to, że byli Polakami. Rodacy” Tablica pamięci ofiar

Czy kino i reżyseria jest sztuką? Zastanów się...
Czy sztuką jest zrobić kolejny (w jego wykonaniu) film paradokumentalny?
Ja nie mam takich kwalifikacji zawodowych jak Smarzowski ale w tym temacie myślę, że bym podołał (zarozumialstwo). Pokazać to dosłownie... Nic prostszego. Dobry operator i się zrobi. Tylko co to ma wspólnego ze sztuką filmową?
Moim zdaniem NIC!

Dlaczego Titanic odniósł sukces? Bo pokazał topienie się setek ludzi? Nie! Coś znacznie więcej...
Dlaczego Leon zawodowiec odniósł sukces? Bo pokazał jak morduje się ludzi? Nie! Coś znacznie więcej...
Dlaczego film "Siedem" odniósł sukces? Bo pokazał jak się torturuje i morduje ludzi? Nie! Coś znacznie więcej...
Czy David Fincher po nakręceniu "Siedem" dalej poruszał się jedynie w mrocznych i "krwistych" klimatach zatrudniając do tego ciągle tych samych aktorów? Nie! Robi o wiele więcej.

Kolejne doskonałe przykłady światowego kina można mnożyć. O ile się je zna i rozumie finezję scenarzysty czy reżysera w prostych i jednoznacznych z pozoru historiach.

Tej finezji Smarzowskiemu wyraźnie brakuje. Ciągle posługuje się tymi samymi trikami, by przyciągnąć uwagę widza. Brutalność i zezwierzęcenie to podstawowe z nich. Pierwszy raz było świetnie (Wesele)! Świeżo! Nowe spojrzenie w naszym kinie. Kolejny, czwarty czy piąty już raz... nuda.
To jego "świeże mięso" zaczyna z czasem brzydko zalatywać...

Kino nie powinno być przewidywalne i nudne. Widz nie za to płaci pieniądze i poświęca swój wolny czas. To robienie widza "w konia".
Powrót do góry
MarianPaz

PostWysłany: Sro Lut 26, 2014 3:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja mam zdecydowanie odmienna zdanie ale już na tym świat polega że każdy z nas jest inny i co innego do niego trafia. Do Ciebie i wielu innych osób filmy Smarzowskiego nie przemawiają i nie ma w tym nic dziwnego. Nie ma takiego reżysera który podobał by się wszystkim w jednakowy sposób.
karel

PostWysłany: Czw Lut 27, 2014 3:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

MarianPaz napisał:

A co do filmów o wojnie to ja akurat jestem zwolennikiem pokazywania pełni brutalności tamtych czasów jak choćby w "Idź i patrz"

Zgadzam się z większością tego co napisał SORGE, choć też nie uważam, że brak nagród dla filmu czyni go automatycznie mniej wartościowym. "Róży" za film wybitny absolutnie nie uważam, choć jest to obraz według mnie całkiem dobry i z twórczości Smarzowskiego najbardziej mi odpowiada.
Natomiast co do tego co napisałeś w kontekście "Idź i patrz"... Dla mnie film Klimowa jest rewelacyjny - sądzę, że to jedne z bardziej przejmujących obrazów ukazujących koszmar i piekło wojny. Ale jednak Klimow stosuje - przy całym ukazywaniu ludzkiego okrucieństwa i przemocy, bo przecież to o tym jest ten film głównie - bardziej subtelne środki wyrazu niż Smarzowski. Przemocą nie epatuje, chociaż wciąż o niej mówi. Pamiętasz jedną ze scen w początkowej części filmu, gdy główny bohater i dziewczyna biegną przez wieś? Ona się odwraca i przez mgnienie widzimy stos nagich ciał pod ścianą domu. Możemy się domyślić, że to rozstrzelani. To tylko chwila, ale robi przerażające wrażenie. Mam dziwne przeczucie, że Smarzowski pokazałby ją znacznie szczegółowiej,np. z samym momentem rozstrzelania. A czasami o wiele straszniejsze jest to czego nie pokazujemy zbyt dosłownie, albo to czego w ogóle nie widać.

http://rekonstrukcjablog.wordpress.com/

http://forum.polskiekino.com.pl/
Powrót do góry
Franczak1963

PostWysłany: Czw Lut 27, 2014 3:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wierzę że Smarzowski przeniesie na ekran te straszne sceny. Stać go na to.

http://wolyn1943.eu.interiowo.pl/artykuly.html

Otrzeźwiłoby to może oszołomów popierających banderowski "majdan"
To forum jest zablokowane, nie możesz pisać dodawać ani zmieniać na nim czegokolwiek   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum Telewizja Kino Polska Strona Główna -> Kino Polska Kino, telewizja, film... Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3 ... 24, 25, 26  Następny
Strona 1 z 26

Skocz do: