|
Telewizja Kino Polska
Z dniem 06.06.2016r. zakończyło funkcjonowanie Oficjalne Forum Kino Polska, w związku z tym, z uwagi na chęć zintensyfikowania komunikacji Redakcji kanału Kino Polska ze swoimi widzami - zapraszamy uczestników Forum na fanpage Kino Polska na facebooku oraz na nowo powstałe Forum ‘Przyjaciół Kino Polska’: www.polskiekino.com.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Marlonbrandy
|
Wysłany: Sob Gru 02, 2006 2:00 pm Temat postu: Pancerni i podziękowania... |
|
|
Witam,
tak dawno nie byłem na Forum, że zapomniałem hasła. Udało się.
Pisałem kiedyś o sposobie komentowania PKF przez Pana Ogórka i o komentarzach Pana Wieczorkiewicza do innych filmowych produkcji z czasów PRL. Redakcja KP popierała te komentarze i broniła ich autorów. Jak może i powinien wyglądać komentarz do tego typu dokumentu pokazała niedawno TVP Kultura zresztą z udziałem (uwaga) Pana Ogórka Przepraszam, ale napiszę to; KP - jest się czego jeszcze uczyć. Tyle wstępu.
Gdy zobaczyłem w programie zapowiedĽ Pancernych to sobie pomyślałem zaraz o tych komentarzach. Pan Wieczorkiewicz "historyk" będzie w swoim żywiole. Syberia, tysiące Tygrysów, LWP, tło historyczne, Armia Radziecka ( przepraszam - bolszewicka ) itd, itd...
I co ? Zostałem bardzo mile zaskoczony. KP pokazła to co chyba Widzowie chcieli zobaczyć przed emisją filmu. Aktorów, operatorów i ich wspomnienia. Krytyków i historyków i ich komentarze na temat samego filmu od strony artystycznej i od strony tła historycznego (wojny) i omówieniem czasów kiedy powstawał film. Był nawet Pan Przewodniczący "Kombatant" kombatantów dzięki któremu film stał się w Tvp "Bronka" - "PółKOWNIKIEM" (jak tu płacić abonament) i w związku z tym mogliśmy obejrzeć film raz jeszcze ale w KP. Chwała Mu za to i za jego wypowiedĽ z którą patrząc na Niego i słuchając jej zgadzam się całkowicie. Czym skorupka za młodu... :)))) A w filmach amerykańskich to jest tyle prawdy historycznej, że ho, ho... A swoją drogą to ciekawe co za ksiązki czytał ten facet za młodu. Pewnie był drugi obieg książek dla młodzieży.
Droga Redakcjo Kino Polska.
DZIęKUJę za brak komentarza robiącego z Widza - Idiotę.
Nie wiem co o tym zdecydowało. Może to nasze pisanie a może zdano sobie sprawę, że KP to telewizja komercyjna i nie warto (dosłownie) traktować Widza w ten sposób.
Jeszcze raz Wielkie Dziękuję i moim skromnym zdaniem tak trzymać a historię komentować wielowymiarowo bo inaczej po co kształcić historyków. Wystarczyłby kronikarz. Co by zapisał to byłoby prawdą już do końca świata.
Pozdrowienia dla całej Redakcji KP
Marlonbrandy |
|
Powrót do góry |
|
 |
cookie.monster
|
Wysłany: Sob Gru 02, 2006 4:17 pm Temat postu: myślałem że padnę dzisiaj ze śmiechu ... |
|
|
... kiedy Przewodniczący "Kombatant" dał czadu informując mnie o prawdzie historycznej zawartej w amerykańskich filmach wojennych. Może jakiś przykład: "Zielone Berety" - chyba nikt nie powie że to nie jest film propagandowy. Nie tykacąc takich produkcji jak seria "Rambo" itp. Chwilka zastanowienia nie zaszkodzi zanim się coś powie przed kamerą - jak już się dostanie taką szansę. Kiedyś oglądałem ciekawy program na temat pomocy US Army przy kręceniu filmów wojennych. Stone przy kręceniu "Plutonu" nie uzyskał minimalnej pomocy od armii - cały sprzęt skupował po jakiś państewkach w kórych jeszcze był używany. A myślę że w szkolach uczą prawdziwej historii - nawet jestem pewien - mam kolegę który jest nauczycielem - więc dzieciak chodzący do szkoły jest w stanie się zorientować jak było - a jeśi jakiś mały szkrab się dowie o tym jak traktować przyjaciół czy zwierzątko domowe to chyba nie będzie problemu - myślę że piesek go bardziej zaiteresuje niż to jak się traktowali żołnierze obu armii. Pozdrowienia dla Marlonbrandy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|