|
Telewizja Kino Polska
Z dniem 06.06.2016r. zakończyło funkcjonowanie Oficjalne Forum Kino Polska, w związku z tym, z uwagi na chęć zintensyfikowania komunikacji Redakcji kanału Kino Polska ze swoimi widzami - zapraszamy uczestników Forum na fanpage Kino Polska na facebooku oraz na nowo powstałe Forum ‘Przyjaciół Kino Polska’: www.polskiekino.com.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
chojrak

|
Wysłany: Czw Lis 08, 2012 11:33 pm Temat postu: |
|
|
nałka napisał: |
wcześniej była w całości. Zaczynała sie od zdania, że dla mnie ta książka to rozczarowanie, a potem było długie uzasadnienie. |
Aaaa... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Krava

|
Wysłany: Pią Lis 09, 2012 9:53 am Temat postu: |
|
|
nałka napisał: | Krava - nie Ty jedna się rozczarowałaś! Niestety  |
Nałka - pewnie nie, chociaż większość opinii w necie i nawet tu na forum jest b. pozytywnych, głównie podkreślających jaka wspaniale wydana książek i dużo zdjęć .
Recenzja zniknęła, co zauważyłam dopiero teraz po Twoim poście - chciałam wczoraj coś jeszcze poprawić i chyba kliknęłam przypadkiem wytnij no i zostało "przy" z "przeczytałam" , ale już się poprawiłam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
nawka

|
Wysłany: Czw Lis 15, 2012 5:47 pm Temat postu: |
|
|
Ryszard Wolański odebrał nagrodę w kategorii "Najlepsza książka popularnonaukowa poświęcona historii Polski w XX wieku"
http://www.ipn.gov.pl/portal/pl/305/21715/Laureaci_5_edycji_konkursu_Ksiazka_Historyczna_Roku.html _________________ Muzyka to moja specjalność. Taki Beethoven. Ja panu z zamkniętymi oczami wyliczę wszystkie jego symfonie... Pierwsza, druga, trzecia, czwarta i tak dalej.... |
|
Powrót do góry |
|
 |
weteran_pl Banned
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Franczak1963

|
|
Powrót do góry |
|
 |
wit69

|
Wysłany: Nie Lis 17, 2013 9:14 pm Temat postu: |
|
|
Ciekawy jestem,czy są w Polsce jacyś kolekcjonerzy,mający oryginalne płyty gramofonowe Syreny Records z piosenkami Eugeniusza Bodo z filmów przedwojennych,albo jakiekolwiek inne oryginalne płyty z filmowymi szlagierami z tamtych lat. _________________ "W try miga cię przeflancuję do Tworek..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
weteran_pl Banned
|
Wysłany: Nie Lis 17, 2013 11:21 pm Temat postu: |
|
|
wit69 napisał: | Ciekawy jestem,czy są w Polsce jacyś kolekcjonerzy,mający oryginalne płyty gramofonowe Syreny Records z piosenkami Eugeniusza Bodo z filmów przedwojennych,albo jakiekolwiek inne oryginalne płyty z filmowymi szlagierami z tamtych lat. |
@Wit69 , byłbym bardzo zdziwiony gdyby nie miał ich w swojej przeogromnej* , zapewne największej w Polsce kolekcji przedwojennych płyt inż. Jan Zagozda , który wraz z żoną Danutą Żelechowską prowadzi nocne , na żywo emitowane audycje "Słodkie Radio Retro" w I Programie PR i spełniają tam uprzednio zgłoszone im prośby słuchaczy.
* Jego gromadzony od dziesięcioleci zbiór starych płyt i unikatowych nagrań na taśmie liczy ponad sto tysięcy tytułów utworów.
Poprzednio przez wiele lat w/w prowadzili w PR dzienny cykl "Mijają lata , zostają piosenki"
Tu można odsłuchać te archiwalne audycje:
http://moje.polskieradio.pl/station/107/mijaja-lata-zostaja-piosenki
a tu audycja z udziałem inż. Zagozdy:
http://www.polskieradio.pl/80/1007/Artykul/345322,Pamiec-radia
http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20061225/REPORTAZ/61222012 |
|
Powrót do góry |
|
 |
wit69

|
Wysłany: Wto Lis 19, 2013 2:52 am Temat postu: |
|
|
@Weteran-dzięki za info.Pewnie szary człowiek nie miałby szans na zakup takiej płyty od potencjalnego kolekcjonera,chcącego ją sprzedać.Inna sprawa,że stanowią jedynie wartość kolekcjonerską,bo użytkowej (z oczywistych względów zużycia,nawet posiadając gramofon) nie mają.A wielu ceni dziś sobie brzmienie tych płyt,czego dowodem równoległe wydania płyt winylowych i CD,z których te pierwsze przewyższają cenowo nie tylko te drugie,ale nawet płyty Blu-ray. _________________ "W try miga cię przeflancuję do Tworek..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
weteran_pl Banned
|
Wysłany: Wto Lis 19, 2013 2:53 pm Temat postu: |
|
|
Będąc przy starych płytach , jako ciekawostkę warto przypomnieć iż znany aktor Kazimierz Rudzki przed wojną kilka lat pracował w rodzinnej Fabryce Płyt Gramofonowych , należącej do jego ojca Bronisława Rudzkiego a tematem jego ( juniora ) pracy dyplomowej w Wyższej Szkole Handlowej był "Przemysł muzyczny w Polsce".
Sama ta praca - jeśli się tylko zachowała - też może być bardzo interesująca i przynieść sporo interesujących wiadomości.
http://culture.pl/pl/tworca/kazimierz-rudzki
http://www.e-teatr.pl/pl/artykuly/12248,druk.html |
|
Powrót do góry |
|
 |
wit69

|
Wysłany: Sob Lis 23, 2013 12:51 am Temat postu: |
|
|
Przeczytałem biografię Bodo i tak na gorąco nasuwa się refleksja,że gdyby nie opuścił grupy Warsa"Tea Jazz",która później przekształciła się w Polish Parade przy II Korpusie Gen.Andersa i nie wyjechał do Lwowa,gdzie złożył prośbę i dokumenty o umożliwienie mu wyjazdu do USA (lub do Szwajcarii),bo też miał takie plany,to miałby sporą szansę na przeżycie wojny.Ale niestety sam się niejako,oczywiście nieświadomie,podłożył,ujawniając swoje szwajcarskie obywatelstwo i został aresztowany.Od tego zaczęło się całe jego nieszczęście.
Reszta jego przyjaciół z tej objazdowej orkiestry Warsa przeżyła wojnę (nie wnikam w sporadyczne być może,odwrotne przypadki).
Matka Bodo zmarła niedługo po nim,w styczniu 1944r.(zdążyła jeszcze majątek swój i syna przekazać kościołowi),a pies Sambo zginął (bądź zaginął) w sierpniu tegoż roku,w czasie Powstania Warszawskiego. _________________ "W try miga cię przeflancuję do Tworek..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
weteran_pl Banned
|
Wysłany: Sob Lis 23, 2013 1:23 pm Temat postu: |
|
|
wit69 napisał: | pies Sambo zginął (bądź zaginął) w sierpniu tegoż roku,w czasie Powstania Warszawskiego. |
W czasie Powstania prawie wszystkie czworonogi znalazły się w kotłach i zostały zjedzone przez walczących lub cywili , więc i on zapewne podzielił ich los... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Rola

|
Wysłany: Czw Lut 06, 2014 1:58 am Temat postu: |
|
|
Pytanie do tych, którzy są po lekturze Wolańskiego: czy są w książce fragmenty reportaży afrykańskich pisanych przez samego Bodo? |
|
Powrót do góry |
|
 |
wit69

|
Wysłany: Czw Lut 06, 2014 2:24 am Temat postu: |
|
|
Rola napisał: | Pytanie do tych, którzy są po lekturze Wolańskiego: czy są w książce fragmenty reportaży afrykańskich pisanych przez samego Bodo? |
W książce jest dużo o kręceniu w Afryce "Czarnej perły",o związku (jeżeli można użyć takiego słowa) Bodo z Reri i wydaje mi się że jakieś odwołania do tego co pisał Bodo w tych reportażach też jest,ale żadnych fragmentów tych reportaży nie ma,w sensie przytaczania jakichś dłuższych fragmentów,co najwyżej wspomnienie jakiegoś zdania,powołanie się na to co pisał. _________________ "W try miga cię przeflancuję do Tworek..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
Rola

|
Wysłany: Czw Lut 06, 2014 10:06 pm Temat postu: |
|
|
Szkoda. Nie znamy Bodo z wywiadów telewizyjnych/radiowych, a te prasowe były ówcześnie mocno skracane i redagowane. Tymczasem czyjeś zapiski dają nam to i owo do myślenia o samej osobie, jej mentalności, kulturze, dowcipie itd. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Krava

|
Wysłany: Sob Lut 08, 2014 2:16 pm Temat postu: |
|
|
Rola napisał: | Pytanie do tych, którzy są po lekturze Wolańskiego: czy są w książce fragmenty reportaży afrykańskich pisanych przez samego Bodo? |
A te reportaże były gdzieś kiedyś publikowane? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|