Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Jaro
|
Wysłany: Pon Sie 27, 2007 4:04 pm Temat postu: Aktorzy drugiego planu |
|
|
Często myślę dlaczego przy recenzjach filmów wspomina się tylko o aktorach grających główne role, a o drugim planie się nie wspomina. Przecież tzw. "pozostałe role" też mogą być pięknie i interesująco zagrane. Przykładem np. Stanisław Milski - tak pięknie zagrał rolę alkoholika na komisariacie w "Pętli". Albo Jan Himilsbach w serialu "S.O.S.", lub w "Przepraszam czy tu biją". A Tadeusz Fijewski w "Chłopach", lub Zdzisław Maklakiewicz w "Polskich drogach"? Wpisujcie aktorów lub postacie drugiego planu z różnych filmów, które jakoś zapadły Wam w pamięć. _________________ Ja w ogóle nie lubię chodzić do kina. A szczególnie nie chodzę na filmy polskie w ogóle... |
|
Powrót do góry |
|
 |
waldemar
|
Wysłany: Pon Sie 27, 2007 4:29 pm Temat postu: |
|
|
No, Himilsbach zagrał wiele epizodów, jak choćby portiera na budowie w "Nie ma róży bez ognia". W tym samym filmie, milczącego rozwodnika zagrał jak zawsze świetny Pokora. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Bbob
|
Wysłany: Pon Sie 27, 2007 9:55 pm Temat postu: |
|
|
Michał Znicz: wiele, wiele ról w kinie przedwojennym zagranych mistrzowsko, np. roztargniony nauczyciel muzyki w "Zapomnianej melodii" i w ostatnio emitowanej "Róży" tragiczna postać Anzelma.
"Zapomniana melodia": Michał Znicz i Jadwiga Andrzejewska
"Róża": Michał Znicz jako Anzelm |
|
Powrót do góry |
|
 |
karel

|
|
Powrót do góry |
|
 |
piszczyk

|
Wysłany: Wto Sie 28, 2007 7:41 pm Temat postu: |
|
|
Ja mogę dodać Adama Pawlikowskiego, zagrał świetne role w "Rękopisie...", "Popiele i diamencie", "Kanale". _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
piotrekpg
|
Wysłany: Sro Sie 29, 2007 2:58 am Temat postu: |
|
|
Kalina Jędrusik genialna jako Lucy Zuckerowa w "Ziemi obiecanej" Wajdy.O tej roli dużo mówiono i pisano,mimo że drugoplanowa.Wybitna. |
|
Powrót do góry |
|
 |
karel

|
Wysłany: Sro Sie 29, 2007 11:52 am Temat postu: |
|
|
piszczyk napisał: | Ja mogę dodać Adama Pawlikowskiego, zagrał świetne role w "Rękopisie...", "Popiele i diamencie", "Kanale". |
Jak mogłem o nim zapomnieć! Niesamowity aktor, choć przecież bez żadnego aktorskiego wykształcenia. Dzięki, Piszczyk, że go wymieniłeś. _________________ My żyjemy!
http://rekonstrukcjablog.wordpress.com/
http://forum.polskiekino.com.pl/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
Jaro
|
Wysłany: Sro Sie 29, 2007 4:13 pm Temat postu: |
|
|
Wikipedia podaje, że podobno Pawlikowskiego w wielu filmach dubbingował Zygmunt Listkiewicz ("Człowiek na torze").
Do aktorów drugiego planu dopisałbym Zygmunta Zintla, pamiętam go z "Czterech pancernych", "Pociągu" (cierpiał na bezsenność, a jednak zasnął), "Matki Joanny od Aniołów" (dostał nagrodę za rolę Wołodkowicza) i z serialu "Niewiarygodne przygody Marka Piegusa" gdzie grał detektywa Hippollita Kwassa. Bardzo charakterystyczny aktor, obdarzony zapadającym w pamięć głosem, często angażowany przez reżyserów. _________________ Ja w ogóle nie lubię chodzić do kina. A szczególnie nie chodzę na filmy polskie w ogóle... |
|
Powrót do góry |
|
 |
karel

|
Wysłany: Sro Sie 29, 2007 4:16 pm Temat postu: |
|
|
Jaro napisał: | Wikipedia podaje, że podobno Pawlikowskiego w wielu filmach dubbingował Zygmunt Listkiewicz ("Człowiek na torze").
|
Ciekawe, nie słyszałem o tym. Ale w tych najsłynniejszych filmach z pewnością mówił własnym, niezwykle charakterystycznym. _________________ My żyjemy!
http://rekonstrukcjablog.wordpress.com/
http://forum.polskiekino.com.pl/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
tomski

|
Wysłany: Czw Wrz 27, 2007 10:07 pm Temat postu: |
|
|
A ja chciałbym przypomnieć Helenę Dąbrowską. Aktorka ta chyba najczęściej grała kwiaciarki. Jednak najbardziej pamiętam ją z filmu gdzie wcieliła sie w postać konduktorki - oczywiście "Pociąg" oraz z "Zezowatego Szczęścia" . _________________ ...w porządku...czekałem na większe rzeczy... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Allonsanfan
|
Wysłany: Pią Wrz 28, 2007 3:42 pm Temat postu: |
|
|
Ja bym wyróżnił dwóch:
Henryk Bąk - doskonały aktor ale przeważnie grywający role drugoplanowe lub epizody
wspomniany już Adam Pawlikowski - jak wyżej |
|
Powrót do góry |
|
 |
rysiek
|
Wysłany: Pią Wrz 28, 2007 9:07 pm Temat postu: |
|
|
Nie można nie wymienić Niemczyka, który przecież nie odmawiał nawet najmniejszych epizodów. Wspominany niedawno na forum Pluciński, Zygmunt Malawski, świetna rola w filmie " Godzina za godziną" Także Mieczysław Czechowicz znany przede wszystkim z wielu "rólek" i ról komediowych ( ciągle rechoczę oglądając jego i Płotnickiego w "świętej wojnie") Dodam jeszcze Jerzego Nowaka - mistrza drugich ról. Kto nie widział filmu "Hasło" niech żałuje... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Batiar Tońko
|
Wysłany: Pią Wrz 28, 2007 9:49 pm Temat postu: |
|
|
Romuald Gierasieński mistrz drugiego planu kina przedwojennego. Pamiętam go z roli Majcherka z Królowej przedmieścia (1938). Gierasieński debiutował w niemych epizodach, te filmy nieme w któych grał bezpowrotnie zaginęły. Jego największa rolą z kina niemego był baloniarz w Uśmiechu losu wraz z Eugeniuszem Bodo i Włodkiem Macherskim zrobili świene trio. Z tej sceny zachował się do dnia dzisiejszego jeden fotos. Dam link: http://filmpolski.pl/fp/index.php/26285_2. Gierasieński w kinie dĽwiękowym był niezapomniany jako bileter Franek w Znachorze, albo i nawet Rzepka z Ada! To nie wypada!
Wykonał także piosenkę w filmie Parada Warszawy (1937). Jego piosenka z tego filmu się nie zachowała. |
|
Powrót do góry |
|
 |
noni
|
Wysłany: Pią Wrz 28, 2007 10:24 pm Temat postu: |
|
|
Barbara Rachwalska.
Wspaniała i niezwykle skromna. |
|
Powrót do góry |
|
 |
karampuk
|
Wysłany: Pią Wrz 28, 2007 10:39 pm Temat postu: |
|
|
A ja bym dodała jeszcze Józefa Nalberczaka. Najbardziej pamietam go z ról komediowych - kierowcy w "Brunecie wieczorową porą", robotnika w "Co mi zrobisz, jak mnie złapiesz" - pamiętacie jaki miał świetny dojazd do pracy? no i nauczyciela w "Daleko od szosy". Grywał też w filmach młodzieżowych - "Koniec wakacji", "Do przerwy 0:1". |
|
Powrót do góry |
|
 |
|