Telewizja Kino Polska

Z dniem 06.06.2016r. zakończyło funkcjonowanie Oficjalne Forum Kino Polska, w związku z tym, z uwagi na chęć zintensyfikowania komunikacji Redakcji kanału Kino Polska ze swoimi widzami - zapraszamy uczestników Forum na fanpage Kino Polska na facebooku oraz na nowo powstałe Forum ‘Przyjaciół Kino Polska’: www.polskiekino.com.pl

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja  ProfilProfil IkonkaZaloguj się, by sprawdzić wiadomości ZalogujZaloguj 

Polański aresztowany...
Idź do strony 1, 2, 3 ... 11, 12, 13  Następny

To forum jest zablokowane, nie możesz pisać dodawać ani zmieniać na nim czegokolwiek   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum Telewizja Kino Polska Strona Główna -> Kino Polska Kino, telewizja, film...
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
wojtek b'ham

PostWysłany: Nie Wrz 27, 2009 8:38 pm    Temat postu: Polański aresztowany... Odpowiedz z cytatem

Dziś podano że aresztowano Polańskiego w Szwajcarii. Oczywiscie komentarze różne, choc same okolicznosci zatrzymania to zwykle chamstwo.. Co w ogóle sądzicie o tej sytuacji, gdy 30 lat ciągnie się sprawa: gwałtu, stosunku z nieletnią (niepotrzebne skreślić) i męczenia ponad 75-letniego reżysera tą aferą. Ofiara z tego co pamiętam odszkodowanie dostała, Polanski wydaje mi się i tak już zapłacił sporą cenę za brak mozliwosci wjazdu do USA (na pewno mógłby zrobic o wiele większą karierę - chocby przykład Milosa Formana), a nadal jakby grupka ludzi uparła się by go za wszelką cenę wykonczyc. W głowie się nie mieści. Daliby już mu spokój, a scigają go jak zwierzynę łowną.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
annamaria

PostWysłany: Nie Wrz 27, 2009 9:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No nie wiem dlaczego jestes taki tolerancyjny dla gwałciciela pedofila. Tylko dlatego ze to Polański? Tak samo będziesz się wypowiadał o Mieczysławie S z Pierdziszewa, który zgwałcił ginazjalistkę? Dziwne normy moralne, zawstydzające po prostu Twisted Evil
Powrót do góry
wojtek b'ham

PostWysłany: Nie Wrz 27, 2009 9:47 pm    Temat postu: re Odpowiedz z cytatem

Czytałaś cokolwiek o tej sprawie? Jak to wyglądało? Ja go nie rozgrzeszam. Ta sprawa juz dawno powinna zostać rozwiązana w jakiś sposób. Nawet skazujący go, ale to co się stało jest dziwne, zwłaszcza że ma dom w Szwajcarii i wczesniej problemów nie było. Nagle się nim zainteresowali? Zawalił sprawę, ale mi raczej chodzi o to iż ta sytuacja jest co najmniej dziwna (mam na mysli "dlaczego akurat teraz"). Nie proponuje jego autobiografii do przeczytania bo trudno o obiektywizm, ale sporo książek powstało o Polanskim, jest film dokumentalny na ten temat i tyle.
Powrót do góry
Jef Costello

PostWysłany: Pon Wrz 28, 2009 12:30 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

annamaria napisał:
No nie wiem (...)
O tempora, o mores! Dziwne, zawstydzające po prostu, to jest autorytatywne wypowiadanie się, bez znajomości podstawowych faktów. Wiesz kto to jest Samantha Geimer? Wiesz czym się różni "gwałt" od "zgwałcenia"? A co do meritum, to chyba jedynym zaskoczeniem w tej sprawie jest zachowanie szwajcarskich władz. Skąd nagle - bo 5 miesięcy po decyzji sądu, który odmówił umorzenia postępowania, uznając je za tak samo zawieszone, jak przez ostatnich 30 lat - obudzili się z tym aresztowaniem człowieka, który w Szwajcarii ma dom i pomieszkuje. Z jednej strony Amerykanie mają rację, przez lata z powodów formalnych nie kończący przewodu sądowego. Z drugiej, postępowanie Polańskiego (opuszczenie USA) jest całkowicie zrozumiałe. "Proces - z 1977 r. - był skandaliczną mieszanką uprzedzeń, niepohamowanych ambicji i chęci zaspokojenia społecznej żądzy odwetu na przybyszu znikąd, który w kilka lat podbił Fabrykę Snów". Mam nadzieję, że mimo całego upiornego zatrzymania, Polański zostanie zwolniony, tak jak mu to pierwotnie obiecano (tzn. sądownie przyrzeczono), biorąc także pod uwagę okoliczności - upływ czasu i opinię ofiary.
ryszard ochódzki

PostWysłany: Pon Wrz 28, 2009 2:13 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeżeli faktycznie dostała odszkodowanie i cała sprawa miała zostać umorzona, to faktycznie troche to dziwne. Natomiast drażniące jest coś innego - za chwilę sam Tusk poleci ratować Polańskiego. A przecież, jako normalny obywatel, podlega takim samym procedurom związanym z udzielaniem ochrony przez swoje państwo jak każdy inny. Tu nagle "nadczłowiek", za którym stoi pół świata. I jeszcze ten bełkot o "przyczynach politycznych" Laughing Laughing
karel

PostWysłany: Pon Wrz 28, 2009 8:07 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W zasadzie wojtek b'am i Jeff Costello napisali juz wszystko za mnie. Sprawa Polańskiego jest na pewno mocno kontrowersyjna. Też mi się wydaje, że swoje odpokutował. Z pewnościa popełnił błąd, bo powinien zdawać sobie sprawę z ewentualnych konsekwencji przebywania sam na sam z nieletnią, zwłaszcza, kiedy był osobą znaną, od której można wyciągnąć spore pieniądze na drodze sądowej. Jednak po tylu latach, w sytuacji, gdy ofiara nie żywi do niego żalu można byłoby sprawę naprawdę umorzyć i tyle. Chciałoby się, żeby wszyscy groĽni przestępcy na świecie byli ścigani przez władze USA z jednakoym uporem, co Polański. A władz Szwajcarii nie rozumiem... Gdyby Polański pojawił sie tam po raz pierwszy, to co innego. Ale skoro ma tam dom i bywał często, to troche dziwne, że nagle teraz przyszło im do głowy, by Polańskiego aresztować.

http://rekonstrukcjablog.wordpress.com/

http://forum.polskiekino.com.pl/
Powrót do góry
werenn

PostWysłany: Pon Wrz 28, 2009 9:20 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a matka tej dziewczyny odpowiadała za stręczycielstwo i szantaż? bo tego właśnie nie wiem...
Powrót do góry
annamaria

PostWysłany: Pon Wrz 28, 2009 11:13 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jef Costello napisał:
annamaria napisał:
No nie wiem (...)
O tempora, o mores! Dziwne, zawstydzające po prostu, to jest autorytatywne wypowiadanie się, bez znajomości podstawowych faktów. Wiesz kto to jest Samantha Geimer? Wiesz czym się różni "gwałt" od "zgwałcenia"?
A gdzie jest autorytatywne wypowiadanie się bez znajmości podstawowych faktów? Czy ty przeczytałeś co napisałeś? Dżizas Rolling Eyes
Powrót do góry
Jef Costello

PostWysłany: Pon Wrz 28, 2009 12:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

annamaria napisał:
A gdzie jest autorytatywne wypowiadanie się bez znajmości podstawowych faktów? Czy ty przeczytałeś co napisałeś?
No widzisz, dowcip polega na tym, że ja przeczytałem twój post z uwagą, stąd zresztą mój cytat i odniesienie się do niego. Czego najwyraĽniej tobie zabrakło, chyba, że po prostu nie rozumiesz słowa "autorytatywne"? Szybka ściąga, bo mam dobry dzień od poniedziałku: - jeżeli jednoznacznie określasz Polańskiego mianem "gwałciciela pedofila" to jest to autorytatywne wypowiadanie się (Słownik Języka Polskiego: autorytatywny - pewny siebie, stanowczy, nieznoszący sprzeciwu. http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=autorytatywny ) - jeżeli w ogóle określasz Polańskiego mianem "gwałciciela pedofila", to jest to wypowiadanie się bez znajomości podstawowych faktów. Chyba, że jest ci to obojętne, że Polański nie jest pedofilem i nikogo nie zgwałcił, a tylko tak walisz z grubej rury, bo jest XXI wiek, Internet i każdy może sobie pokrzyczeć. Dzisiaj dużo pisze się o Polańskim, jeżeli chcesz rzetelnie uzupełnić wiedzę, której co widać wyraĽnie, nie masz w tej sprawie za dużo, to proponuję na początek wpis w blogu red. Bartosza Węglarczyka, szefa działu zagranicznego "Gazety Wyborczej": http://bartoszweglarczyk.blox.pl/2009/09/Mity-i-fakty-Romana-Polanskiego.html
annamaria

PostWysłany: Pon Wrz 28, 2009 12:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Publicyści są bardzo miarodajni. Bardzo. Jak trzeba napisać, ze słońce kręci sie wokół ziemi to napiszą. Jeszcze w Wyborczej to w ogóle ...A ty w to uwierzysz.... Dżizas Rolling Eyes
Powrót do góry
karel

PostWysłany: Pon Wrz 28, 2009 12:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

annamaria napisał:
Publicyści są bardzo miarodajni. Bardzo. Jak trzeba napisać, ze słońce kręci sie wokół ziemi to napiszą. Jeszcze w Wyborczej to w ogóle ...A ty w to uwierzysz.... Dżizas Rolling Eyes
Wybacz, ale czy do Ciebie trzeba pisać drukowanymi literami? We wpisie Węglarczyka są tzw. fakty obiektywne i nieważne gdzie to zostało opublikowane. Choć zdaję sobie sprawę, że "GW' to medium polskojęzyczne, zbiorowisko żydów, masonów, agentów i komunistów mających na celu wyprzedaż majątku narodowego i szkalowanie narodu polskiego za granicą". Ale to tak na marginesie... Rolling Eyes P.S. Wojtek, włożyłeś kij w mrowisko Wink A już myślałem, że tego typu dyskusje na tym forum należą do przeszłości odkąd zawarłem niepisany rozejm z Franczakiem Confused Wink

Powrót do góry
Kwinto

PostWysłany: Pon Wrz 28, 2009 1:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Niestety takie sa konsekwencje błędów młodości ale nic więcej nie będe pisał o skutkach i przyczynach tej afery (bo wszystko zostało napisane-ciekawie opisała to dzisiejsza GW) a tylko dodam że Szwajcaria jako kraj często zachowywała co najmniej dziwnie...wystarczy wymienić niedokońca wyjasnioną sprawę żydowskiego złota z okresu II wojny światowej które znalazło się w szwajcarskich bankach (i napewno nie zdeponowali ich tam żydzi).
annamaria

PostWysłany: Pon Wrz 28, 2009 3:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

karel napisał:
annamaria napisał:
wpisie Węglarczyka są tzw. fakty obiektywne i nieważne gdzie to zostało opublikowane. :
a jaki są fakty subiektywne? Dżizas po raz kolejny Rolling Eyes
Powrót do góry
karel

PostWysłany: Pon Wrz 28, 2009 3:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

annamaria napisał:
a jaki są fakty subiektywne? Dżizas po raz kolejny Rolling Eyes
Wiem, że nie ma faktów obiektywnych, tak jak i autentycznych. Napisałem "tak zwane". Wiesz co to ironia? Niezależnie od wszystkiego - łapiesz mnie za słówka, nie odnosząc się do meritum. A swojego ulubionego słowa "dżizas" też w słowniku poprawnej polszczyzny nie znajdziesz Razz

Powrót do góry
Jef Costello

PostWysłany: Pon Wrz 28, 2009 3:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kwinto napisał:
a tylko dodam że Szwajcaria jako kraj często zachowywała co najmniej dziwnie...
No właśnie, to w niektórych komentarzach jest już wprost artykułowane: Szwajcarom nie chodziło o praworządność i legalizm, to jest tylko jedno z działań, które ma zapobiec umacnianiu się zbitki pojęć "Szwajcaria-nielegalne konta", "niemoralne praktyki bankierskie" etc. Jak to jest relacjonowane, Amerykanie próbowali od lat w różnych miejscach "ścigać" Polańskiego wnioskiem ekstradycyjnym, Szwajcarzy się tylko wybornie podłożyli, poświęcając Polańskiego w walce o przychylność amerykańskiej opinii publicznej.
To forum jest zablokowane, nie możesz pisać dodawać ani zmieniać na nim czegokolwiek   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum Telewizja Kino Polska Strona Główna -> Kino Polska Kino, telewizja, film... Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3 ... 11, 12, 13  Następny
Strona 1 z 13

Skocz do: