|
Telewizja Kino Polska
Z dniem 06.06.2016r. zakończyło funkcjonowanie Oficjalne Forum Kino Polska, w związku z tym, z uwagi na chęć zintensyfikowania komunikacji Redakcji kanału Kino Polska ze swoimi widzami - zapraszamy uczestników Forum na fanpage Kino Polska na facebooku oraz na nowo powstałe Forum ‘Przyjaciół Kino Polska’: www.polskiekino.com.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
wojtek b'ham

|
Wysłany: Nie Wrz 27, 2009 8:38 pm Temat postu: Polański aresztowany... |
|
|
Dziś podano że aresztowano Polańskiego w Szwajcarii. Oczywiscie komentarze różne, choc same okolicznosci zatrzymania to zwykle chamstwo.. Co w ogóle sądzicie o tej sytuacji, gdy 30 lat ciągnie się sprawa: gwałtu, stosunku z nieletnią (niepotrzebne skreślić) i męczenia ponad 75-letniego reżysera tą aferą. Ofiara z tego co pamiętam odszkodowanie dostała, Polanski wydaje mi się i tak już zapłacił sporą cenę za brak mozliwosci wjazdu do USA (na pewno mógłby zrobic o wiele większą karierę - chocby przykład Milosa Formana), a nadal jakby grupka ludzi uparła się by go za wszelką cenę wykonczyc. W głowie się nie mieści. Daliby już mu spokój, a scigają go jak zwierzynę łowną. |
|
Powrót do góry |
|
 |
annamaria

|
Wysłany: Nie Wrz 27, 2009 9:23 pm Temat postu: |
|
|
No nie wiem dlaczego jestes taki tolerancyjny dla gwałciciela pedofila. Tylko dlatego ze to Polański? Tak samo będziesz się wypowiadał o Mieczysławie S z Pierdziszewa, który zgwałcił ginazjalistkę? Dziwne normy moralne, zawstydzające po prostu  |
|
Powrót do góry |
|
 |
wojtek b'ham

|
Wysłany: Nie Wrz 27, 2009 9:47 pm Temat postu: re |
|
|
Czytałaś cokolwiek o tej sprawie? Jak to wyglądało? Ja go nie rozgrzeszam. Ta sprawa juz dawno powinna zostać rozwiązana w jakiś sposób. Nawet skazujący go, ale to co się stało jest dziwne, zwłaszcza że ma dom w Szwajcarii i wczesniej problemów nie było. Nagle się nim zainteresowali?
Zawalił sprawę, ale mi raczej chodzi o to iż ta sytuacja jest co najmniej dziwna (mam na mysli "dlaczego akurat teraz"). Nie proponuje jego autobiografii do przeczytania bo trudno o obiektywizm, ale sporo książek powstało o Polanskim, jest film dokumentalny na ten temat i tyle. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Jef Costello

Dołączył: 31 Mar 2005 Posty: 335 Skąd: Paryż - Marsylia - Lyon
|
Wysłany: Pon Wrz 28, 2009 12:30 am Temat postu: |
|
|
annamaria napisał: | No nie wiem (...) |
O tempora, o mores! Dziwne, zawstydzające po prostu, to jest autorytatywne wypowiadanie się, bez znajomości podstawowych faktów. Wiesz kto to jest Samantha Geimer? Wiesz czym się różni "gwałt" od "zgwałcenia"?
A co do meritum, to chyba jedynym zaskoczeniem w tej sprawie jest zachowanie szwajcarskich władz. Skąd nagle - bo 5 miesięcy po decyzji sądu, który odmówił umorzenia postępowania, uznając je za tak samo zawieszone, jak przez ostatnich 30 lat - obudzili się z tym aresztowaniem człowieka, który w Szwajcarii ma dom i pomieszkuje.
Z jednej strony Amerykanie mają rację, przez lata z powodów formalnych nie kończący przewodu sądowego. Z drugiej, postępowanie Polańskiego (opuszczenie USA) jest całkowicie zrozumiałe. "Proces - z 1977 r. - był skandaliczną mieszanką uprzedzeń, niepohamowanych ambicji i chęci zaspokojenia społecznej żądzy odwetu na przybyszu znikąd, który w kilka lat podbił Fabrykę Snów". Mam nadzieję, że mimo całego upiornego zatrzymania, Polański zostanie zwolniony, tak jak mu to pierwotnie obiecano (tzn. sądownie przyrzeczono), biorąc także pod uwagę okoliczności - upływ czasu i opinię ofiary. _________________ Ja nigdy nie przegrywam. Nigdy tak do końca. |
|
Powrót do góry |
|
 |
ryszard ochódzki
|
Wysłany: Pon Wrz 28, 2009 2:13 am Temat postu: |
|
|
Jeżeli faktycznie dostała odszkodowanie i cała sprawa miała zostać umorzona, to faktycznie troche to dziwne. Natomiast drażniące jest coś innego - za chwilę sam Tusk poleci ratować Polańskiego. A przecież, jako normalny obywatel, podlega takim samym procedurom związanym z udzielaniem ochrony przez swoje państwo jak każdy inny. Tu nagle "nadczłowiek", za którym stoi pół świata. I jeszcze ten bełkot o "przyczynach politycznych"  _________________ panowie pozwolą....moja żona.....Zofia!!!!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
karel

|
Wysłany: Pon Wrz 28, 2009 8:07 am Temat postu: |
|
|
W zasadzie wojtek b'am i Jeff Costello napisali juz wszystko za mnie. Sprawa Polańskiego jest na pewno mocno kontrowersyjna. Też mi się wydaje, że swoje odpokutował. Z pewnościa popełnił błąd, bo powinien zdawać sobie sprawę z ewentualnych konsekwencji przebywania sam na sam z nieletnią, zwłaszcza, kiedy był osobą znaną, od której można wyciągnąć spore pieniądze na drodze sądowej. Jednak po tylu latach, w sytuacji, gdy ofiara nie żywi do niego żalu można byłoby sprawę naprawdę umorzyć i tyle. Chciałoby się, żeby wszyscy groĽni przestępcy na świecie byli ścigani przez władze USA z jednakoym uporem, co Polański.
A władz Szwajcarii nie rozumiem... Gdyby Polański pojawił sie tam po raz pierwszy, to co innego. Ale skoro ma tam dom i bywał często, to troche dziwne, że nagle teraz przyszło im do głowy, by Polańskiego aresztować. _________________ My żyjemy!
http://rekonstrukcjablog.wordpress.com/
http://forum.polskiekino.com.pl/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
werenn
|
Wysłany: Pon Wrz 28, 2009 9:20 am Temat postu: |
|
|
a matka tej dziewczyny odpowiadała za stręczycielstwo i szantaż? bo tego właśnie nie wiem... |
|
Powrót do góry |
|
 |
annamaria

|
Wysłany: Pon Wrz 28, 2009 11:13 am Temat postu: |
|
|
Jef Costello napisał: | annamaria napisał: | No nie wiem (...) |
O tempora, o mores! Dziwne, zawstydzające po prostu, to jest autorytatywne wypowiadanie się, bez znajomości podstawowych faktów. Wiesz kto to jest Samantha Geimer? Wiesz czym się różni "gwałt" od "zgwałcenia"?
|
A gdzie jest autorytatywne wypowiadanie się bez znajmości podstawowych faktów? Czy ty przeczytałeś co napisałeś? Dżizas  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Jef Costello

|
Wysłany: Pon Wrz 28, 2009 12:05 pm Temat postu: |
|
|
annamaria napisał: | A gdzie jest autorytatywne wypowiadanie się bez znajmości podstawowych faktów? Czy ty przeczytałeś co napisałeś? |
No widzisz, dowcip polega na tym, że ja przeczytałem twój post z uwagą, stąd zresztą mój cytat i odniesienie się do niego. Czego najwyraĽniej tobie zabrakło, chyba, że po prostu nie rozumiesz słowa "autorytatywne"?
Szybka ściąga, bo mam dobry dzień od poniedziałku:
- jeżeli jednoznacznie określasz Polańskiego mianem "gwałciciela pedofila" to jest to autorytatywne wypowiadanie się (Słownik Języka Polskiego: autorytatywny - pewny siebie, stanowczy, nieznoszący sprzeciwu. http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=autorytatywny )
- jeżeli w ogóle określasz Polańskiego mianem "gwałciciela pedofila", to jest to wypowiadanie się bez znajomości podstawowych faktów. Chyba, że jest ci to obojętne, że Polański nie jest pedofilem i nikogo nie zgwałcił, a tylko tak walisz z grubej rury, bo jest XXI wiek, Internet i każdy może sobie pokrzyczeć.
Dzisiaj dużo pisze się o Polańskim, jeżeli chcesz rzetelnie uzupełnić wiedzę, której co widać wyraĽnie, nie masz w tej sprawie za dużo, to proponuję na początek wpis w blogu red. Bartosza Węglarczyka, szefa działu zagranicznego "Gazety Wyborczej":
http://bartoszweglarczyk.blox.pl/2009/09/Mity-i-fakty-Romana-Polanskiego.html _________________ Ja nigdy nie przegrywam. Nigdy tak do końca. |
|
Powrót do góry |
|
 |
annamaria

|
Wysłany: Pon Wrz 28, 2009 12:35 pm Temat postu: |
|
|
Publicyści są bardzo miarodajni. Bardzo. Jak trzeba napisać, ze słońce kręci sie wokół ziemi to napiszą. Jeszcze w Wyborczej to w ogóle ...A ty w to uwierzysz.... Dżizas  |
|
Powrót do góry |
|
 |
karel

|
Wysłany: Pon Wrz 28, 2009 12:41 pm Temat postu: |
|
|
annamaria napisał: | Publicyści są bardzo miarodajni. Bardzo. Jak trzeba napisać, ze słońce kręci sie wokół ziemi to napiszą. Jeszcze w Wyborczej to w ogóle ...A ty w to uwierzysz.... Dżizas  |
Wybacz, ale czy do Ciebie trzeba pisać drukowanymi literami? We wpisie Węglarczyka są tzw. fakty obiektywne i nieważne gdzie to zostało opublikowane. Choć zdaję sobie sprawę, że "GW' to medium polskojęzyczne, zbiorowisko żydów, masonów, agentów i komunistów mających na celu wyprzedaż majątku narodowego i szkalowanie narodu polskiego za granicą". Ale to tak na marginesie...
P.S. Wojtek, włożyłeś kij w mrowisko A już myślałem, że tego typu dyskusje na tym forum należą do przeszłości odkąd zawarłem niepisany rozejm z Franczakiem  _________________ My żyjemy!
|
Powrót do góry |
|
 |
Kwinto

|
Wysłany: Pon Wrz 28, 2009 1:23 pm Temat postu: |
|
|
Niestety takie sa konsekwencje błędów młodości ale nic więcej nie będe pisał o skutkach i przyczynach tej afery (bo wszystko zostało napisane-ciekawie opisała to dzisiejsza GW) a tylko dodam że Szwajcaria jako kraj często zachowywała co najmniej dziwnie...wystarczy wymienić niedokońca wyjasnioną sprawę żydowskiego złota z okresu II wojny światowej które znalazło się w szwajcarskich bankach (i napewno nie zdeponowali ich tam żydzi). _________________ Jestem...muzykiem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
annamaria

|
Wysłany: Pon Wrz 28, 2009 3:01 pm Temat postu: |
|
|
karel napisał: | annamaria napisał: | Publicyści są bardzo miarodajni. Bardzo. Jak trzeba napisać, ze słońce kręci sie wokół ziemi to napiszą. Jeszcze w Wyborczej to w ogóle ...A ty w to uwierzysz.... Dżizas  |
wpisie Węglarczyka są tzw. fakty obiektywne i nieważne gdzie to zostało opublikowane. : |
a jaki są fakty subiektywne? Dżizas po raz kolejny  |
|
Powrót do góry |
|
 |
karel

|
Wysłany: Pon Wrz 28, 2009 3:22 pm Temat postu: |
|
|
annamaria napisał: |
a jaki są fakty subiektywne? Dżizas po raz kolejny  |
Wiem, że nie ma faktów obiektywnych, tak jak i autentycznych. Napisałem "tak zwane". Wiesz co to ironia? Niezależnie od wszystkiego - łapiesz mnie za słówka, nie odnosząc się do meritum.
A swojego ulubionego słowa "dżizas" też w słowniku poprawnej polszczyzny nie znajdziesz  _________________ My żyjemy!
|
Powrót do góry |
|
 |
Jef Costello

|
Wysłany: Pon Wrz 28, 2009 3:37 pm Temat postu: |
|
|
Kwinto napisał: | a tylko dodam że Szwajcaria jako kraj często zachowywała co najmniej dziwnie... |
No właśnie, to w niektórych komentarzach jest już wprost artykułowane: Szwajcarom nie chodziło o praworządność i legalizm, to jest tylko jedno z działań, które ma zapobiec umacnianiu się zbitki pojęć "Szwajcaria-nielegalne konta", "niemoralne praktyki bankierskie" etc. Jak to jest relacjonowane, Amerykanie próbowali od lat w różnych miejscach "ścigać" Polańskiego wnioskiem ekstradycyjnym, Szwajcarzy się tylko wybornie podłożyli, poświęcając Polańskiego w walce o przychylność amerykańskiej opinii publicznej. _________________ Ja nigdy nie przegrywam. Nigdy tak do końca. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|